måndag, november 02, 2015

Jag vill fan leva - Karin Björkegren Jones

"I mina unga år bodde jag i Rom i Italien. Där kallades jag för "golosa", det är tydligen detsamma som att vara en extrem njutningsmänniska och en av de sju dödssynderna. Jag kan konsten att njuta, det kan verkligen ingen ta ifrån mig. Inte ens den jävla cancern som knackade på och nästlade sig in i min kropp sommaren 2012. 

Det här är mina tankar om ett år där mitt liv på något märkligt sätt sattes på 'on hold'. Som att få punka mitt i livet. Ett år då allt var uppochned, fyllt av mycket sorg, ledsenhet och rädsla. Men också av glädje och ett jävlaranamma. 

Tänk vad jag fick hjälp av att vara just en "golosa". För man kan njuta mitt i helvetet och man kan ta för sig, det vet jag allt om.

Karin Björkegren Jones är journalist, författare och yogalärare. 21 juni 2012 fick hon diagnosen inflammatorisk bröstcancer, en aggressiv form som krävde det tunga artilleriet: cellgifter, operation av hela bröstet, herceptin och strålning. Så här skriver Karin i sin blogg "Yoga, mat och meningen med livet": 

Torsdag 21 juni 2012 fick jag beskedet som förändrade hela mitt liv; inflammatorisk bröstcancer i mitt högra bröst. Nu mer än någonsin handlar mitt liv om yoga, mat och just meningen med livet."

Den här bokens innehåll är väl alltid viktigt och högaktuellt, men extra uppmärksammat blir det i oktober varje år. Det var faktiskt en slump att det var just den här boken som jag började läsa under oktober. 
Karin beskriver sin dagliga kamp mot sin bröstcancer, och hur hon innan hon fick diagnosen fick kämpa för att tas på allvar. Karin hade tur att hon orkade stå emot och kräva att tas på allvar. Hon inser själv att det var en bidragande orsak till att det gick bra, trots allt. Många har inte kännedom kring denna cancerform, och orkar kanske inte stå på sig mot vården, och då hinner cancern sprida sig rejält mycket innan alla provsvar har kommit. 
Karins bok är dels utdrag ur hennes blogg och dels kommentarer kring hennes tankar och ord de olika dagarna.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Karin Björkegren Jones
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2014-09-17
Antal sidor: 237
ISBN: 9789175790343

Inga kommentarer: