fredag, januari 01, 2016

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp - Romain Puértolas

"Pugalendhi heter en bluffande 38-årig fakir från Rajasthan, som har lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa Ikeas senaste innovation, spikmattesängen Svavelvikspik. Men sängen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten på Ikea. Han gömmer sig i en garderob som naturligtvis packas in i en låda och skickas iväg, och detta är startskottet för en galen jakt över världen. En resa där fakiren lär känna sudanesiska flyktingar, blir jagad av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats, skriver början på en roman och får ett bokkontrakt i Rom samt hänger på ett hotellrum i ett konfliktdrabbat Libyen. Under tiden upptäcker han mycket som han inte visste om både kärlek och vänskap."

Det här är en rolig bok om något så simpelt som ett IKEA-skåp. Nu blir inte handlingen speciellt simpel, utan det blir istället väldigt komplicerat och IKEA spelar en väldigt central roll i det hela.
Det är en härlig berättelse som är lite av en blandning mellan "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och " Delhis vackraste händer". Den skruvade handlingen i Hundraåringen och vänskap och miljöer ur Delhis.
Boken är lättläst och går snabbt att ta sig igenom. Den här funkar till alla som vill läsa något roligt, och är perfekt om man inte riktigt vet vad man känner för att läsa och tycker att läsningen känns lite trög för tillfället.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Romain Puértolas
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 251
Utgivningsår: 2014-05-08
ISBN: 9789146225737

Inga kommentarer: