fredag, april 15, 2016

Barnet från ingenstans - Kari Rosvall

" Kari Rosvall var ett av de tiotusentals barn som avlades för att bli en del av Hitlers rena, ariska tyska rike. Under sin uppväxt anar Kari att något är konstigt med hennes förflutna. Men inte förrän hon är 64 år och bor på Irland får hon av en slump veta exakt vad att hon är resultatet av en förbindelse mellan en norsk kvinna och en tysk soldat och ingår i SS-projektet Lebensborn.

Detta är den fascinerande historien om en kvinna som växer upp i Sverige utan kunskap om hur hon var tänkt att användas som barn. En aktuell bok om hur kvinnor och barn utnyttjas i krigssituationer."

Den här boken såg jag i en ställning på biblioteket, när jag var där i ett helt annat ärende än att låna böcker. Baksidetexten fångade mig direkt.
Det här är ett projekt som jag aldrig har hört talas om, vilket gjorde mig än mer intresserad. Att det fanns projekt för att föda upp den "perfekta ariska" rasen kände jag såklart till, men att det var så här, ja, det har jag missat.
Att Kari dessutom var från Linköping (precis som mig) gjorde mig ytterligare nyfiken.
Det är en stark berättelse om Karis bakgrund, som hon inte känner till speciellt mycket om förrän i vuxen ålder. Först som pensionär får hon veta sanningen om sin far och hans "förhållande" till hennes mamma.
Det är en stark berättelse som berör!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Kari Rosvall
Förlag: Libris
Antal sidor: 229
Utgivningsår: 2016-01-29
ISBN: 9789173874540

Inga kommentarer: