söndag, december 18, 2016

Gryningspyromanen: en berättelse om hämnd - David Widlund, Monica Walldén

"I slutet av april 2016 släpptes den så kallade Gryningspyromanen Ulf Borgström fri från sitt fängelsestraff. Han har enligt egen utsago anlagt 200 bränder men endast blivit dömd för tre. Notan för de bränder han har varit misstänkt för, spaningen och rättegångskostnaderna uppgår till minst en miljard kronor. Vem är denne man, och vad är det som format honom till den han är idag? Svaren får vi i denna dokumentära bok som också ger en inblick i vad vi kan vänta oss av honom efter frigivningen.

Med 1 000 timmars research bakom sig har författarna gjort en djupdykning i Ulf Borgströms liv. Genom samtal med grannar, familjemedlemmar och tidigare vänner får vi veta hur hans barndom såg ut i ett splittrat hem präglat av misshandel och övergrepp. Utifrån samtal med polis och räddningstjänst, åklagare, vittnen, förhörsprotokoll och domar levandegörs bränderna. Författarna ifrågasätter rättssystemets förmåga att binda någon till bränderna och presenterar ny bevisning och en alternativ metod för hur man skulle kunna väcka åtal mot honom för bränder som ännu inte är preskriberade.

En sann berättelse om svek, hämnd och om ett misslyckande av samhället."

I den här boken får man följa "Gryningpyromanens" (eller Ulf Borgström som han heter egentligen) misstänkta bränder sedan 1980-talet. Det finns ett otal bränder runt om i landet (Skåne främst) som aldrig har blivit uppklarade, men där man misstänker Gryningspyromanen. Då det inte kunnat bevisas "utom rimligt tvivel" att det är han som är mordbrännaren, har han inte kunnat dömas för dessa bränder. Man vet också att det funnits minst en "Copycat" vid några av bränderna. Anledningen till att man vet det är för att Gryningspyromanen har suttit inspärrad vid tillfällena för bränderna, men bränderna har liknat hans bränder väldigt mycket.
Boken följer bränderna, och man får till sig information från polis och boende i områdena. Även Ulf Borgströms bror berättar om deras barndom och om vad som kan vara anledningarna till att Ulf vill bränna ner så många byggnader.
Detta är en väldigt intressant bok, som skapar mer förståelse kring hur en pyroman kan tänka och välja ut sina objekt.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: David Widlund och Monica Walldén
Förlag: Hoi förlag
Utgivningsår: 2016-10-21
Antal sidor: 328
ISBN: 9789176970157

Inga kommentarer: