söndag, december 18, 2016

Mr Tourette och jag - Pelle Sandstrak

"Pelle växer upp i en liten by i Norge. Han drömmer om att bli valfångare. Men det blir inte som han tänkt sig. Tvångsritualer och okontrollerade tics styr hans liv. Familjen söker hjälp, men ingen kan sätta namn på hans beteende. Pelle överlever ungdomsåren genom att vara bra på att ragga tjejer och spela hockey, men innerst inne känner han sig som en jubelidiot.

Vuxenlivet blir ännu svårare. Det tar honom timmar att tvätta sig, passera dörrtrösklar, klä på sig. Under en tid lever han som hemlös med missbruksproblem. Misären fortsätter, månad efter månad.

Vändpunkten kommer när han på radio får höra talas om Tourettes syndrom. Han förstår att han inte är ensam om sina problem och att det finns hjälp att få. Där börjar en tio år lång kamp för att få ett värdigt liv. Idag är Pelle Sandstrak så frisk han vill bli."


Det här handlar om psykisk ohälsa, och hur det kan bli när omvärlden ställer sig frågande till olika diagnoser pga okunskap. Pelle drabbas av tourette, men får diagnosen först i vuxen ålder, då han har rasat utför i livet och lever i riktig misär just pga diagnosen och bristen på behandling. 
Att läsa om Pelles upplevelser är tidvis väldigt tufft, speciellt som jag själv lever med ett barn med psykisk ohälsa (inte tourette dock), och vet hur svårt det är för anhöriga, även om man får adekvat hjälp från vården. I boken saknas all sådan hjälp och det skyddsnät som dessa kontakter ändå ger.
Det är en stark berättelse, som rekommenderas.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Pelle Sandstrak
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2015-01-03
Antal sidor: 428
ISBN: 9789173374903

Inga kommentarer: