lördag, april 22, 2017

Björnstad - Fredrik Backman

"Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?
Bara allt. Den betyder bara allt.
Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång.
Mitt i allt står Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin moderklubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn."

Det här är något helt annat än de tidigare böcker som Backman har skrivit. Jag var lite osäker på att läsa den först eftersom den verkade avhandla ämnet hockey i stort och smått, men jag är glad att jag började läsa den. Det här handlar egentligen väldigt lite om hockey och väldigt mycket om människor och deras relationer.
Björnstad är en liten ort där hockeylaget betyder allt. Den enar människorna lika mycket som den splittrar dem.
Mycket av det Backman beskriver känner jag igen i och med att jag själv på bor i en väldigt liten ort, där alla känner alla, och där någon fått en nästan helgonstatus för att den gjorde något som gav en rubrik i en tidning någon gång i tidernas begynnelse. 
Boken är väldigt bra, och jag längtar verkligen efter nästa del (det kommer att bli en trilogi).

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 472
Utgivningsår: 2016-09-16
ISBN: 9789164204967

Inga kommentarer: