söndag, september 17, 2006

Fans - Fredrik Strage"De flesta människor är fans vid något tillfälle i livet – om man med ”fan” helt enkelt menar någon som har ett starkt intresse. Den här boken handlar i första hand om fans till popartister, beundrare som ibland utvecklar en lika stark relation till sina favoritstjärnor som till människorna i sin omedelbara närhet. De gör allt för sina idoler, eftersom de vet att idolerna gjort allt för dem, och reser gärna över halva jordklotet för att visa sin kärlek. Fans utspelar sig i gränslandet mellan besatthet, entusiasm och vördnad. Rent geografiskt utspelar den sig ofta vid kravallstaket eller sammetsrep – i väntan på en kram, en autograf eller i alla fall en skymt av stjärnan. Det är en bok om vilken funktion idoler fyller – hur de ger oss styrka, hopp och inspiration, men också om hur underhållningsindustrin säljer sina kändisar genom att skapa en illusion av intimitet.

Fans är ett försök att visa varifrån jag själv kommer. Att intervjua popstjärnor var först bara en ursäkt för att få skivor signerade. Fansen i den här boken söker en djupare kontakt. De skriver brev och poesi till sina kärleksobjekt, vinner idolträffar, rör vid stjärnan och förseglar kläderna de hade på sig i plastpåsar för att bevara doften, fejkar att de är rullstolsburna för att få träffa dem igen, samlar på allt från skivor till snabbmatsförpackningar som idolerna ätit ur, klär sig som dem, hänger i deras trappuppgångar, lobbar för att de ska få Nobelpris, överöser dem med presenter. Och älskar dem sönder och samman.”

Fredrik Strage


Det här är ingen bok jag skulle köpt om det inte vore för att författaren, Fredrik Strage, är en gammal klasskompis till mig. Redan i skolan skrev han mycket och resultaten var milt sagt halvgalna. Med det i minnet var jag tvungen att ta reda på vad det här var för något.
Boken var mer intressant och skrämmande än jag faktiskt förväntat mig (jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig egentligen). Boken tar upp ämnet fans och stalkers, en milsvid skillnad i mitt tycke.
Man får följa Lena som stalkade familjen Taube (en skrämmande historia), Heidi från Tyskland som bröt sig in hemma hos familjen Berggren (Ace of Bace-syskonen) och även Gert, holländaren som sade sig ha en romans med Agneta Fäldtskog. Man får läsa om fler fans, mer "normala" fans också. En sak de alla har gemensamt är att de påstår sig ha en "andlig kontakt" med sina idoler. Deras idoldyrkan har tagit sådana proportioner att de inte längre fungerar normalt. Hela deras vardag går ut på att leva för sina idoler.
Vissa av dessa fans, som Lena t ex, hade även psykisk sjukdom (schizofreni) vilket gjorde att hon agerade som hon gjorde.

Betyg: 4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Fredrik strage
Förlag: Natur och Kultur
Antal sidor: 317
ISBN: 9127114562
Genre: musik
Utgivningsår: 2006

Inga kommentarer: