söndag, oktober 01, 2006

Iskallt och stenhårt - Rickard Flinga

"Rickard Flinga föddes 1951 i Sydamerika av svenska föräldrar. Familjen flyttade till Kalifornien. Så småningom bosatte sig Rickard Flinga med fru och barn i Texas. En dag skjuter han en arbetskamrat som han misstänker har förgripit sig på hans dotter. Han döms till 45 år och hamnar i Texas hårdaste fängelser.

Rickard Viking Flinga växte upp i USA med svenska föräldrar. Barndomen var fylld av osäkerhet, rädsla och misshandel och han hamnade tidigt i dåligt sällskap. Han gifter sig och får barn och flyttar så småningommed sin familj till Texas där han får jobb på ett bygge. Där inträffar katastrofen. En arbetskamrat förgriper sig på hans dotter och Rickard skjuter honom besinningslöst med elva skott. Han tillbringar 20 år i Texas hårdaste fängelser och 13 av dem i isoleringscell. Det här är den sanna berättelsen om den långa, grymma vägen ut ur helvetet. Rickard Flinga bor idag i Uppsala och arbetar som fritidspedagog. Han deltar i kriminalvårdsdebatten och föreläser för ungdomar."

Den här boken är intressant och informativ. Flinga lyckas beskriva sina 20 år i Texas fängelser på ett väldigt sakligt sätt.
Boken väcker tankar om både UD, Texas, och rättsväsendet i stort.
Visst är boken skriven ur en interns perspektiv, men Flinga har lyckats bra med att inte sätta sig som ett offer för omständigheterna i boken, utan lyckas upprätthålla en osentimental stil rakt igenom.
Jag önskar verkligen Rickard Flinga all lycka med sitt nya liv här i Sverige, och hoppas att han under åren fått bättre hjälp från svenska myndigheter än han tidigare fått!

Betyg: 3 av 5


Författare: Rickard Flinga
Antal sidor: 302
Förlag: Månpocket (Norstedts förlag)
Utgivningsdatum: 2006
ISBN: 9172320354
Genre: Biografier

3 kommentarer:

Anonym sa...

älskar boken.

Anonym sa...

Ah, den här låter ju spännande! Tack för tipset!

Anonym sa...

jag har knappt läst en bok i hela mitt liv. Läser varje natt numera i den :)


bästa ever