fredag, oktober 06, 2006

Självtäkt - Tove Klackenberg"Åklagare Svea Lundström Duval har just funnit sig tillrätta på sin nya arbetsplats i Östersund när strömmen går i Sveg. Sabotage, hinner polisen konstatera, innan nästa incident är ett faktum. Har markägarnas rättsprocess mot samebyarna utlöst öppet våld? Svea skickas ned för att på plats ta ledningen över den medieheta utredningen.
Sabotagen är dock inte det enda som stör stiltjen i Sveg. Nils Ellerth Larsson, en påstridig gammal rättshaverist, dör under mystiska omständigheter och hans advokat verkar veta mer än vad han vill tala om. Dessutom drabbas brottslingar som egentligen borde ställts till svars inför tingsrätten ut för märkliga olycksfall, ibland med dödlig utgång. När Svea söker efter svar och samband inser hon att sanningen kan bli mycket obehaglig, även för henne själv.

Samtidigt är Sveas särbo Melvin Persson på väg att installera sig på Kammarrätten i Sundsvall. Där har en av Nils Ellerth Larssons många processer nyss nått vägs ände. Melvin börjar rota, både i den sprängfulla ärendeakten och i historien. Och en dag hittar han ett intressant dokument ..."


Den här boken lät riktigt spännande. Extra spännande då författaren själv är domare och har sakkunskap (sånt gillar jag), men jag blev inte så imponerad. Det är visserligen bara hennes andra roman (jag har inte läst den första), men jag känner inget behov av att läsa någon annan heller.
Boken började som en kvinnlig Beck eller Wallander som bytt södra delarna mot de norra, men snart blir det rörigt med detaljer, många personligheter och utelämnade detaljer. På vissa ställen fick man läsa mellan raderna för att alls förstå fortsättningen.
Läsvärd, ja, men förmodligen inget jag minns nästa vecka, tyvärr.

Betyg: 2 av 5

Bokfakta:
Författare: Tove Klackenberg
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 270
ISBN: 9170012539

Inga kommentarer: