söndag, september 13, 2009

Flickan och skulden - Katarina Wennstam

"Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet. På stan kallas hon för "kryckhoran". Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det:. "Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig."

Det sexuella våldet har alltid funnits Men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans - och mannens - rätt som härskar?

I Flickan och skulden redovisar Katarina Wennstam, kriminalreporter på SVT, ett förkrossande material kring ett antal uppmärksammade gruppvåldtäktsmål. Med lika mycket ursinne som medkänsla berättar hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag."

Det här är en väldigt viktig bok om ett oerhört viktigt ämne. Vi tror alla att vi är fria från förutfattade meningar, men boken visar tydligt att de stenåldersåsikter som finns om kvinnor deras alkoholvanor och sexualitet lever kvar även idag. Även fördomar om vilka killar det är som är med i gruppvåldtäkter har vi. Även jag...måste jag erkänna.
Boken baseras på ett stort antal artiklar, doktorsavhandlingar och rättegångsprotokoll. Även intervjuer med inblandade tjejer och individer som arbetar vid Brottsofferjouren bl a.
En bok som alla borde läsa, framför allt många killar som gärna vill visa att de är "riktiga män" och som inte gärna vill lyssna på tjejer och deras åsikter.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789100103514

3 kommentarer:

Anonym sa...

Superfin blogg du har. Boken låter helt klart intressant

Lotta - hyllan sa...

Håller med om att den här är mkt läsvärd!
Kram

leopardia sa...

Den här boken är en av de bästa jag någonsin läst. Otroligt kloka funderingar har hon, Katarina, även i fortsättningen En riktig våldtäktsman.