onsdag, oktober 24, 2012

Pianostämmaren - Stefan Tegenfalk

"En sextonårig flicka hittas död nära vattnet i Bromma, en närförort till Stockholm. Det rör sig om ett brutalt mord där gärningsmannen skickligt har dolt spåren efter sig. Alla utom ett som han vill att polisen ska hitta.
Snart kastas Jonna de Brugge och de andra i Walter Gröhns grupp vid Stockholms länskriminalpolis in i jakten på en mördare som inte bara är osynlig, utan som också verkar sakna motiv. I takt med att utredningen fortskrider och poliserna tränger djupare in i den värld flickan levde i, framträder allt fler återvändsgränder. Jakten på mördaren förvandlas snart till en mardröm för Walter och hans grupp. Är allt bara en dimma av lögner? Vem talar sanning och vem går att lita på?"

Det här är väldigt bra, och den bästa jag har läst av Tegenfalk.
Upplägget är bra, och man invaggas i falska säkerheter hela tiden. Tegenfalk leder läsaren skickligt in på falska spår i jakten på mördaren. Vem som är den riktiga mördaren avslöjas såklart inte förrän i slutet, och det är bara sidorna innan som man själv får en "aha-upplevelse" och inser vem det är.
Boken handlar om mobbning, frånvarande föräldrar och internet, för att hårddra handlingen. Dessa ämnen vävs ihop, och jag som förälder (dock närvarande sådan) kan känna igen mig i de faror jag ser med dagens teknik och möjligheterna att gömma sig bakom en dataskärm.
I mångt och mycket kan man säga att hela boken baseras på temat "vem är du?", då flera av karaktärerna söker efter sin identitet, som individ.
Mycket bra och spännande bok som jag hoppas många tänker läsa. Har ni missat Stefan Tegenfalk helt så har ni fler böcker att se fram emot. Det här är nämligen den fjärde delen om Jonna och Walter (alla är fristående).
(boken är ett recensionsexemplar från förlaget)

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Stefan Tegenfalk
Förlag: Massolit förlag
Utgivningsår: 2012-09-28
Antal sidor: 404
ISBN: 9789186649722


2 kommentarer:

[Anna] sa...

Jag gillade verkligen Pianostämmaren och de övriga Walter-Jonna böckerna av Tegenfalk :) Alltid roligt när fler gillar samma bok :)

Lena sa...

Låter onekligen som en läsvärd bok.