fredag, maj 17, 2013

Mitt positiva liv - Andreas Lundstedt & Cecilia Blankens

"För mer än tio år sedan fick artisten Andreas Lundstedt reda på att han bär på hiv. Idag är han den enda offentliga personen i Sverige som valt att gå ut med det. I Mitt positiva liv berättar han för första gången hela sin historia.

Vi känner Andreas Lundstedt från Alcazar, musikalscenen, Melodifestivalen och en mängd andra glamorösa och glittriga sammanhang. Men under mer än ett decennium har Andreas burit på hiv, något han under många år höll hemligt till och med för sin familj.

I Mitt positiva liv får vi för första gången läsa hela Andreas historia. Från uppväxten i Knivsta med talangjakter, showande och tonårsförälskelser till showgruppen Stage Four tillsammans med Lisa Nilsson, Peter Jöback och Lizette Pålsson i slutet av 80-talet. Åren som aerobicsledare i New York med sena partynätter, vänskapen med Mona Seilitz och starten med Alcazar som inom kort hade lagt världen för sina fötter. Turnéerna, kärlekarna, karriären.

Och mitt i alltihop: Dagen-när-Andreas-fick-veta-att-han-skulle-dö-dagen.

"Det här är en bok om min resa, den jag gjorde från det att jag fick veta att jag var hiv-positiv till dess att det ett decennium senare stod i tjocka svarta bokstäver på varje löpsedel över hela Sverige.

Jag måste få börja med att introducera er för någon som står mig nära. Han heter HIV-Stina och vi har haft en ganska dramatisk och komplicerad relation i mer än ett decennium nu. Från början hatade jag honom djupt, men med åren har jag accepterat att han finns, vi har lärt oss leva tillsammans och jag har till och med börjat älska honom. Vi är en oskiljaktig duo och han kommer följa mig in i döden, det vet jag säkert. Nu för tiden kan vi stå sida vid sida de bra dagarna när solen skiner över oss - och det gör den för det mesta andra gånger, när allt känns jävligt, tillåter vi oss att tycka synd om oss själva och bryter kanske ihop när vi inte orkar mer.

Jag har HIV. En del av mig själv som jag brukar kalla för HIV-Stina. Min mörka medpassagerare. Mitt HIV. Mitt liv."

Det här är en väldigt rak och utelämnande berättelse om Andreas liv före och efter HIV-beskedet. Han beskriver väldigt naket hur han var livrädd för att berätta för andra om att han hade HIV och att det dröjde många år innan han ens berättade det för sin familj.
Jag kan inte låta bli att bli starkt berörd av vad han skriver. Det hade precis lika gärna varit jag. Jag har också varit ung och "dum" och gjort saker som hade kunnat göra att mitt liv hade tagit en helt annan vändning än vad det har gjort. Vi är nog väldigt många som levt mer eller mindre promiskuöst och gjort saker som vi undkommit med nöd och näppe. Andreas var en av dem som inte klarade sig "helskinnad" ur den perioden, utan får leva med en påminnelse för resten av livet.
Jag är glad att han har blivit "kompis" med HIV-Stina, och att han säger att han på ett sätt är tacksam för att han har HIV eftersom det har gjort honom till den person som han är idag. Jag är också glad att han är han; en fantastisk sångare, artist och verkar också vara en härlig person utanför sin "kändisroll"!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Andreas Lundstedt & Cecilia Blankens
Förlag: Norstedts förlag
Utgivningsår: 2013-03-08
Antal sidor: 261
ISBN: 9789113049526

2 kommentarer:

Lena sa...

Är riktigt sugen på att läsa den boken!!

Evelina Nilsson sa...

Låter riktigt intressant! Denna skulle jag vilja läsa :)