lördag, november 16, 2013

Armlös, benlös men inte hopplös - Mikael Andersson

"Mikael Andersson var dömd till ett liv på institution när han 1964 föddes armlös och benlös. Följ hans väg från barndomens kamp mot rådande fördomar till idag då han är en aktiv föreläsare och dessutom trebarnsfar och egen företagare.

Det här är en man vars förutsättningar från första början var så svåra att ingen trodde på ett värdigt liv. Mikael föddes utan armar och ben och nu får vi möjligheten att höra hans historia, ta del av hans tankar och se världen med hans ögon. Läs om barnets kamp mot rådande värderingar och synsätt och följ hans väg från den stund då läkarnas dom var ett liv på institution till där han är idag som trebarnsfar och egen företagare.

Mikael beskriver vad som fört honom framåt i livet. I en mycket personlig berättelse får vi en inblick i betydelsen av drivkraft, aktiva val och eget ansvar för att uppnå det mål han satte upp för över 40 år sedan. Mikaels dröm var ett självständigt liv. En målsättning som under åren utvecklades till att allt mer innefatta ett liv utifrån hans fulla potential, att leva fullt ut. Idag har han nått sitt mål. Mikael lever sin dröm och vi får i boken höra hur det gick till.

Hur kan man, utan armar och ben, ta sig fram i livet på det sätt som Mikael gör? Han berättar om sitt eget sätt att angripa problem och övervinna självskapade begränsningar och hur detta gradvis förändrade hans egen livssituation. Med en vinnande attityd tar han sig fram i livet. Denna attityd och Mikaels smittande leende räddade en gång livet på en djupt deprimerad människa som var på väg att ta sitt liv.

Mikael beskriver sina egna upplevelser kring att välja livet. "Jag skapar min egen verklighet och är ansvarig för vad som händer mig i livet. Det är tankens kraft som avgör om jag väljer livet eller inte." Han är medveten om att för en del kan detta uppfattas som provocerande, men när Mikael säger det får det en annan innebörd."

Den här boken tänkte jag köpa för länge sedan, men det har inte blivit av. Jag såg Mikael i en TV-dokumentär och fascinerades över hur han bestämt sig för att ingenting är omöjligt. Han kan klara mycket i livet själv, och han har fått klara mycket för att komma så långt som han har kommit idag!
Med mitt jobb fick jag äran att lyssna på en föreläsning med Mikael! Han fick 800 personer att gräva i fickor och väskor efter näsdukar. När han berättade om sin uppväxt och hur han lämnades, ensam, på Eugeniahemmet veckor i sträck när han var bara några år gammal, då brast det för de flesta!
Föreläsningen innehöll massor av humor, men också massor av allvar. Mikaels historia är lika hemsk och vidrig, som kärleksfull och varm! Boken är precis likadan! Man får Mikaels historia, precis som den är. Även foton från uppväxten och från idag finns i boken.
Boken berör, inte lika mycket som föreläsningen, av förståliga skäl, men boken berör verkligen.
Jag ger er samma tankeställning som Mikael gav oss: "Imorgon när du vaknar, tänker du att idag ska jag inte använda händerna en enda gång! Hur mycket får du gjort?"

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Mikael Andersson
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 270
Utgivningsår: 2010-11-09
ISBN: 9789113027579

Inga kommentarer: