söndag, november 03, 2013

Kaffe med rån - Catharina Ingelman-Sundberg

"När Fan blir gammal blir han kriminell

På servicehemmet AB Diamanten bor Märtha, Anna-Greta, Stina, Krattan och Snillet. De sjunger i kör, ses på rummet och smuttar hjortronlikör i hemlighet, men för övrigt är tillvaron ganska långtråkig. Dålig mat, trist bemötande, ingen motion och allt hårdare besparingar. Föreståndaren, syster Astrid, anstränger sig inte i onödan för att de gamla ska få det drägligt. I stället flirtar hon med direktören - som är förtjust både i henne och i kostnadsnedskärningarna.
Märtha får en snilleblixt: Troligen skulle det vara bättre att bo på fängelset! De ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag ? Och allt de kammar hem ska läggas i en speciell Stöldfond för äldre och alla dem som behöver stålar.
Utrustade med rollatorer tar Pensionärsligan in på Grand Hotel i Stockholm för att råna de rika gästerna. Men bytet blir alltför klent och räcker inte för att hamna i fängelse. För att lyckas med det måste de komma på det perfekta brottet. Nu har de fått blodad tand och ger sig ut på hisnande äventyr i det okända. Men figurerna i den undre världen är inte att leka med och vad som helst kan hända"

Det här är en bok i stil med Karin Brunk Holmqvists böcker. Huvudpersonerna är äldre individer som hittar på något som ska förändra deras liv. I det här fallet är det det perfekta brottet man ska begå.
Boken är oerhört lättsam och det är svårt att inte gilla den. Jag har lyssnat på den under mina promenader och det är tur att jag har gått på gator som inte haft alltför mycket folk på. Tidvis fnissar eller skrattar man högt åt alla dessa påhitt.
I talboken är det Helge Skoog som är uppläsare och han gör karaktärerna underbart!
Den här boken kan man ge som en perfekt julklapp till både mor-/farföräldrar som unga vuxna. Den fungerar till alla med en humor!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Förlag: Bonnier Audio
Uppläsare: Helge Skoog
Utgivningsår: 2013-04-10
ISBN: 9789173486507

1 kommentar:

Sanna sa...

Jag var inte alls lika positiv, men jag kan faktiskt tänka mig att den här boken får ett rejält lyft inläst av Helge Skoog, det kanske är så man ska "läsa" den.