torsdag, augusti 27, 2015

11 år i fångenskap - Michelle Knight

"I nästan 11 år var Michelle Knight i Ariel Castros våld, inlåst i hans hus i Cleveland, Ohio. Michelle Knight är en av de tre kvinnor som hölls fången av Ariel Castro i hans hus i Cleveland och hon var hans första offer. Michelle lockades till Castros hem i augusti 2002. Hon var då 21 år. I april 2003 tog Castro sitt andra offer - den knappt 17-åriga Amanda Berry - och ett år senare kidnappade han Gina DeJesus, 14 år.

Den 6 maj 2013 lyckades de tre kvinnorna rymma ur huset. Amanda Berry och Gina DeJesus återförenades snabbt med sina familjer, men Michelle Knight vägrade att träffa sin mamma. De fyra första månaderna i frihet bodde hon i ett boende som hon tilldelats av sociala myndigheter. Sen hon befriades har hon också avstått från att söka upp sin son, i dag 15 år, som adopterades bort av hennes familj under tiden hon var bortrövad.

Berättelsen om de 3 911 dagar som Michelle Knight var inlåst i Ariel Castros hem är en skakande skildring, men historien om hennes liv före bortrövandet är också, minst sagt, gripande. Hennes uppväxt var långt ifrån idyllisk. Om den misshandel hon fick utstå i Castros hus har hon sagt: You cant break what is already broken, you can only make it stronger."

Det som Michelle har fått utstå under sina 11 år i fångenskap verkar ibland vara en grym påhittad historia. Att hon refererar till "galningen" istället för Ariel Castro, förstår jag verkligen.
Jag minns nyheterna kring dessa tjejer när de lyckades rädda sig själva. Minns hur alla ställde sig frågande till varför just Michelle inte ville återförenas med sin familj. I boken framgår det vad hon har fått stå ut med redan innan hon hamnade hos "galningen".
Ibland blir berättelsen så psykiskt påfrestande att det är svårt att läsa och samtidigt komma ihåg att det är faktiskt några som har varit med om detta, på riktigt. Det är inget påhittat av en skräckförfattare...

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Michelle Knight & Michelle Burford
Förlag: Bokförlaget NoNa
Antal sidor: 246
Utgivningsår: 2015-05-18
ISBN: 9789198100181

Inga kommentarer: