måndag, juli 09, 2007

Flickan i källaren - Allan Hall & Michael Leidig


"Klockan 12.53 den 23 augusti 2006 lyckades Natascha Kampusch fly från sin kidnappares bostad på Heinesstrasse 60 i Wien. Det här var det ögonblick hon väntat på i åtta år, ända sedan hon som tioåring fördes bort på väg till skolan. Mindre än två timmar efter att Natascha flytt, begick hennes kidnappare Wolfgang Priklopil självmord genom att kasta sig framför ett tåg.Under de år som Natascha satt inspärrad i en cell i källaren hade polisen följt ett oräkneligt antal falska spår, genomsökt stora områden men inte hittat några bevis för att hon var död eller funnit tecken på att hon kunde vara vid liv. Hennes försvinnande hade varit ett mysterium, ända tills nu.Boken bygger på Natascha Kampusch eget vittnesmål, på intervjuer med hennes föräldrar, släktingar, skolkamrater och vänner till familjen liksom på samtal med kolleger, grannar och andra som kände Wolfgang Priklopil. Författarna har också haft tillgång till delar av polisens utredningsmaterial, utlåtanden från olika specialister och kontakt med personer i det sjukvårdsteam som nu tar hand om Natascha.Journalisterna Allan Hall och Michael Leidig har följt historien ända sedan Natascha Kampusch försvann som tioåring och här beskriver de en av vår tids mest omtalade kidnappningar av ett barn."

Det här är historian om Natascha Kampusch som kidnappades som 10-åring och kom rymde nästan 19 år gammal.
Man får veta hur hon bodde och levde under sina år som fånge till W. Priklopil.

Det är en hemsk historia som fick ett lyckligt slut, och detta verkar författarna och journalisterna A. Hall och M. Leidig som skrivit ihop boken dra nytta av.
Boken innehåller flertalet uttalanden av människor som på ett eller annat sätt känt Natascha. Stundtals känns det som om alla vill få sin kvart i rampljuset och uttalar sig om vad som helst.
Det märks tydligt att det är journalister som skrivit boken. Både då och nu känns det som om det själva drar egna slutsatser av händelser och får till sensationer. Det känns inte riktigt äkta.
Trots allt beskriver boken en flicka/ung kvinna med fantastiskt mycket mod som lyckas rymma efter 8½ år i fångeskap. Hennes mod är det som höjer betyget på boken...

Betyg:

2 av 5

Bokfakta:

Författare: Allan Hall, Michael Leidig
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 201
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789172320758
Skicka en kommentar