tisdag, maj 06, 2008

En dag ska jag berätta om mamma - Karin Thunberg

"Varje familj bär på en hemlighet. Något vi gömmer undan, inte får tala om. Just därför får det så stor makt över våra liv, långt efter att vi minns vad som egentligen hände.

Det finns många mammor som samlar och samlar och inte kan slänga någonting. Ändå vet vi så lite om dem. Om andra mammor, om sådana som super, tänder eld på hus eller dödar sina barn, finns rapporter och undersökningar. Om dem ökar våra kunskaper för varje år. Sopmammorna är det ingen som bryr sig om. Kanske är de inte tillräckligt spännande. Eller också vill ingen rota i skiten.

En kvinna reser tillbaka till sin barndomsö. Skammen möter hennes redan vidångbåtsbryggan. Följer henne hack i häl. Mumlande, viskande: Nog minns folk här hur det var. Allt det där med din mamma.

Längs barndomens stigar når hon tillbaka till sin mammas liv och vingklippta längtan men också till insikten om hur hon själv har präglats av det som hände, och av sitt behov att aldrig, aldrig någonsin, bli lik sin mamma.

När hon lämnar ön vet hon inte bara mer om sig själv. Hon vet också mer om sin mammas hemlighet, vad som hände innan allt var för sent."

Den här boken låter väldigt bra och väldigt tragisk. Mamman som samlar och sparar på allt. Lägger gammal kaffesump både här och där och sedan springer runt och ställer fat med ättika i fönstren för att få bort den dåliga lukten som hon inte alls förstår var den kommer ifrån.
Tyvärr är inte det här bra, inte ett dugg bra. Det är rörigt skrivet. Handlingen hoppar väldigt mycket fram och tillbaka och till slut vet man inte vad som är nutid och dåtid. Ingenting som tilltalade mig!


Betyg:
2 av 5

Bokfakta:
Författare:
Karin Thunberg
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 220
ISBN: 9789173370592
Skicka en kommentar