onsdag, maj 14, 2008

Kris och utveckling - Johan Cullberg


"Människans liv kantas av psykiska kriser. En del utlösta av plötsliga och oväntade, svåra händelser; andra hör det normala livet till. Krisen är ofta en förutsättning för utveckling och mognad, men den kan också leda till livslång psykisk invaliditet om inte den drabbade får sakkunnig hjälp

Det är trettio år sedan den första utgåvan av Johan Cullbergs klassiska bok Kris och utveckling kom 1975. Den har lästs och uppskattats av hundratusentals svenskar - såväl av studenter som av människor som själva befinner sig i kris eller kommer i kontakt med människor i krislägen. Den har också översatts till flera andra språk.

Mycket i samhället, liksom inom psykiatrin, har förändrats. Det har inneburit att en omarbetning av boken känts angelägen, även om grundstrukturen står kvar. Kvar står också den hoppfulla synen på krisen som en hävstång för den mänskliga utvecklingen. Boken har kompletterats med ett avsnitt om katastrofpsykiatri och sena stressreaktioner av docent Tom Lundin."

Den här boken tillhör inte alls kategorin skönlitteratur, men jag vill ta upp den här i alla fall. Boken var kurslitteratur i en psykologikurs jag nyss läst, och jag är otroligt glad att jag snubblade över den här boken. Den är otroligt bra, även om det märks att Cullberg inte riktigt är småbarnsförälder med allt vad det innebär längre. Han har fortfarande en tråkig 70-talssyn på barnuppfostran, men om man bortser från den delen av boken, så är det här en suveränt informativ bok om hur människan fungerar och reagerar vid stress och kriser. Det enda negativa är att Cullberg fokuserar på Freud och Eriksons utvecklingsteorier. Det finns fler att välja från, men jag gissar att Cullberg gillar Freud och Erikson.
Boken utgavs ursprungligen 1979, men Cullberg har skrivit om lite i boken i den senare utgåvan för att försöka aktualisera boken på dagens samhälle.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Johan Cullberg
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 228
Utgivningsår: 2006-03
ISBN: 9789127112575
Skicka en kommentar