onsdag, maj 21, 2008

Historiens största mordgåtor - ouppklarade mord som fortfarande förbryllar

"FN;:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch i Kongo 1961. En olycka menar många. Andra hävdar att en bomb placerats i planet.

Tändstickskungen Ivar Kreugers död 1932 brukar betraktas som självmord, men var det verkligen det? Han hittades skjuten, med en revolver i vänster hand trots att han var högerhänt.

Sonen till den världsberömde flygaren Charles Lindbergh kidnappades 1932 och återsågs aldrig. Man har antagit att han mördades. Men det finns åtminstone två personer som lagt fram bevisning för att de är den försvunne sonen.

Författarna skriver kunnigt och underhållande om nio av historiens största mordgåtor, bland annat om Marilyn Monroe, den omstridde amerikanske fackföreningsledaren Jimmy Hoffa och Hammarbymordet - Sveriges kanske mest uppmärksammade mordfall."

Den här boken är intressant, vare sig man känner till mordfallen eller inte.
Författarna håller sig relativt sakliga i framställningen av bevisföring och fakta kring de olika morden. En hel del konsprationsteorier presenteras (inte författarnas teorier, utan sådana som var "allmänna" vid tiden för mordet) och det är upp till läsaren att själv välja att tro på eller avfärda dem.

Några av morden kände jag till innan, men det fanns ett par som jag aldrig hade hört talas om, men som det var intressant att läsa om.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Andreas Nyberg, Clas Svahn & Lars Ulwencreutz
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789172320796
Skicka en kommentar