lördag, maj 03, 2008

Mig äger ingen - Åsa Linderborg


En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans.Leif är den lokala fotbollsstjärnan som gifter sig ung och tar jobb på fabriken där både hans pappa och bröder jobbar. Han är en schablon av den manlige arbetaren.Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om sin pappa, om manlighet och klass.

"Men i Mig äger ingen växer en annan, mer komplex, bild fram. Åsa Linderborgs pappa är totalt stolt över sitt arbete - men hatar det innerligt, han sköter inte hygienen - men är en pedant i hemmet, han drömmer om socialismen - men föraktar de som organiserar sig. Han är utlevande och drastisk, men också hämmad och blyg. Alkoholen är ständigt närvarande i vardagen.

Med den värkande kroppen full av känslor försöker han lotsa sig själv och sin dotter genom ett snabbt föränderlig folkhem från 1970-talet till i dag.

Den här boken är otroligt bra! Det är ingen snyftig berättelse, utan berättelsen om ett barns kärlek till en förälder, oavsett hur föräldern är.
Linderborg skriver fantastiska skildringar av sin barndom och uppväxt, och också om sitt liv som vuxen och hur synen på pappan kommit att ändras, men ändå vara densamma som när hon5 av 5 var barn.
Väldigt bra bok, som jag varmt rekommenderar.
Betyg:
5 av 5
Bokfakta:
Författare: Åsa Linderborg
Förlag: Bokförlaget Atlas KB
Antal sidor: 294
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789173892261
Skicka en kommentar