onsdag, augusti 22, 2007

Det som ögat ser - Ann Lagerhammar


"Ända sedan hon var liten har Lykke känt en osäkerhet kring sin identitet, en allt starkare känsla av att inte vara som andra, att inte passa in.

Som vuxen flyr hon undan det svåra och fokuserar på studier och karriär. Hon blir framgångsrik forskare i genetik, hon kategoriserar, organiserar, ställer frågorna, söker svaren.

När hon trakasseras av en manlig kollega på grund av en befordran rämnar plötsligt hennes ordnade tillvaro. Driven av känslor hon inte vill kännas vid flyr hon till Paris, där hon hittar en dagbok skriven på 1800-talet av hermafroditen Herculine Barbin, som uppfostrades till kvinna men som i tjugoårsåldern befanns vara man. Och medan hon läser dagboken blir hennes egna bortträngda minnen allt tydligare ..."

Det här är en väldigt udda bok, en udda handling, som blandar den fiktiva historien om Lykke med de riktiga dagboksanteckningarna från Herculine Barbin, från 1800-talet.
Handlingen är väldigt intressant och gripande när man får följa de två parallella historierna.
Språket i boken är underbart, boken ärvälskriven och Lagerhammars debutbok känns som en oerhört stark debut som bjuder på mersmak.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Ann Lagerhammar
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2007-02
Antal sidor: 249
ISBN: 9789170014529

Inga kommentarer: