måndag, december 08, 2008

I dödens väntrum: repotage - Christer Berglund

"Nu kommer en samling med ett urval av journalisten Christer Berglunds reportage. Kriminaljournalistik, personporträtt och socialreportage från en av våra mest anonyma men briljanta skribenter. Texterna är plockade från bland annat Café, Dagens nyheter, Metallarbetaren och Upp & Ner.

Ur Martin Jönssons förord:
"Christer Berglund är en verklighetsartist, som insett att hur mycket man kan slå sig för bröstet när det gäller journalistikens betydelse för granskning av makthavare, så är det ändå bara en enda uppgift som verkligen betyder något och det är förmågan att berätta nya historier.
Stora och små. Saker vi inte visste. Saker vi inte ens visste att vi brydde oss om. Saker vi verkligen inte ville veta. Men som när vi läst dem, hört dem, sett dem, kommit att rita om vår världsbild en smula. Oavsett om ämnena var sådana som vi redan överösts med i alla tänkbara medier, eller om de hämtats ur skärvor ur vardagen som vi aldrig får tillgång till.
Christer Berglund berättar bara nya historier. Han går närmast, tränger sig in djupast - och ger sig inte förrän han fått fram alla relevanta detaljer. I en tid då journalistiken alltmer förvandlas till ett publicistiskt Lugna Favoriter, med välkända teman, samma vinklar och tandlös, tröttsam dramaturgi, sticker hans texter ut som rostiga bultar i en polerad yta. Plågsamt påtagliga, irriterande intensiva. Men läsvärda så att det borde vara obligatoriskt för alla landets journaliststudenter att studera varje sats; memorera varje mening, för att förstå att det inte handlar om vem du intervjuer eller vad du skildrar om du inte förmår att ge ditt eget avtryck; en egen sanning ...
Christer Berglund må aldrig få Stora journalistpriset. Han skulle inte passa där, kring de runda, linnesduksprydda borden på Operaterrassen, där Bonnierfamiljen sprider sina gracer över de för tillfället uppburna namnen. Men hans journalistik är större än det mesta vi kunnat läsa i Sverige de senaste 30 åren. Har du aldrig läst honom är du att gratulera. Vänd blad och börja nu."

Den här boken innehåller många olika artiklar/repotage som varit publicerade i olika tidningar/magasin. Alla är nya för mig, coh de allra flesta är väldigt intressanta att läsa.
Boken är perfekt som "pendlarbok" om man åker buss eller tåg i någon kvart åt gången t ex då alla repotagen är mer eller mindre korta och läses snabbt.
Intressanta vinklingar och frågeställningar kommer från Berglund.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Christer Berglund
Förlag: Bokförlaget Atlas
Antal sidor: 230
Utgivningsår: 2008-04
ISBN: 9789173891387

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vet inte om du har gjort denna utmaning redan, men om inte så utmanar jag dig nu :)
Utmaningen finns på min blogg: http://bokmarkt.blogg.se/2008/december/utmaning-8-saker.html