lördag, december 13, 2008

Levande bränd: en ung kvinnas berättelse hur hon överlevde ett hedersmord - Souad

"Hon kallar sig Souad, och är född i slutet av femtiotalet i en liten by på Västbanken. Hon växer upp i männens värld där kvinnor ingenting är värda, där de behandlas sämre än husdjuren. Hennes stora dröm är att bli tidigt bortgift, eftersom det skulle innebära lite större frihet. Men det är inte hennes tur ännu, först måste hennes äldre syster få en man. Från terrassen ser Souad sin stilige granne och blir förälskad. Hon ger sig åt honom och han lovar att tala med hennes far om äktenskap. När han sviker henne vet hon att hon blivit en skam för sin familj. De kan inte låta henne leva, bara hennes död kan rädda deras ära nu. Svårt bränd överlever Souad och räddas av en kvinnoorganisation till ett nytt liv. Hon berättar sin fruktansvärda historia, i alla de kvinnors namn som runt om i världen riskerar att bli offer för det som kallas "hedersmord"."

Den här boken är hemsk, men eftersom den är så sakligt framställd får man en helt annan förståelse för hur kvinnorna står ut med det patriarkat som finns i deras hemländer. Man får en ny kunskap om hur hedersmord över huvudtaget kan få existera.
Souad överlevde och hade turen att komma till ett land i Europa där hon fick börja om på nytt. Hon övertalas att skriva en bok, den här boken om hennes liv och om hederskulturen över huvudtaget.
Skrämmande att läsa, för oss som är födda i ett fritt land, men oerhört nyttigt då det här är något som pågår runt omkring i vår värld (även här i Sverige).

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Souad
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 226
Utgivningsår: 2004-11
ISBN: 9789146210627

Inga kommentarer: