lördag, december 20, 2008

Lappskatteland - Annica Wennström

"En ung kvinna finner nötta men vackert vävda skoband i en ask på sin mors vind. Hennes mamma, som aldrig velat kännas vid sitt samiska ursprung, förnekar att hon vet varifrån banden kommer, men kvinnan känner att de bär på en historia och börjar nysta i sin släkts förflutna.
Lappskatteland är en släktkrönika och kärlekshistoria som spänner från 1860-tal till nutid. Annica Wennström berättar om fyra generationer kvinnor med starka band mellan sig, men också en förnekelsens historia som gör det omöjligt för dem att nå varandra, och att förlåta."

Det här är en intressant bok då den sträcker sig över tid och att den behandlar ett förtryckt folk i vårt egna land; samerna.
Wennström skriver väldigt målande och intressant och det är svårt att inte se personerna och miljöerna framför sig.

Vissa partier i nutid känns lite snabbt skrivna, och det verkar som om Wennström hellre skriver i historisk tid.
Det är trots allt en intressant historia om kärlek, hat och relationer.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Annica Wennström
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 284
Utgivningsår: 2007-07
ISBN: 9789146216865

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk så bra den hade kunnat bli om den var 500 sidor tjock och koncentrerad till Njenna? :-)

Ango sa...

Ja, visst hade det varit en toppenbok om det hade handlat om bara Njenna och hennes upplevelser?! Nu tyckte jag inte att boken var dålig, definitivt inte, men utan partierna som var i realtid hade boken blivit ännu bättre.

Kram
/Ango

Anonym sa...

Nja, jag håller inte riktigt med er. Njenna är intressant men med bara henne hade det blivit en historisk roman som vilken som helst. Nu fick vi det viktiga sambandet: hur en mäniskas val påverkar livet flera generationer framåt. Får du barn blir du aldrig skuldfri.

Men viktigast, tycker jag, är hur otroligt bra Annica lyckas beskriva hur samerna tagit till sig kolonisatörernas syn på samer som resulterar i ett utanförskap. Stark bok!