måndag, mars 15, 2010

Ge aldrig upp - Michael Alonzo

"Ge aldrig upp är en vacker och gripande skildring av den starka kärleken mellan far och son. Det är en berättelse om föräldraskap och en far som gör allt för att få tillbaka sin son. Det är en bok som inte lämnar någon oberörd.

I Ge aldrig upp berättar Michael Alonzo, den förre sångaren i KSMB samt Stockholms negrer, sin egen skakande historia. Det är berättelsen om hur han förälskar sig i och gifter sig med en kvinna som utåt sett är kärleksfull och god, men som inom hemmets väggar snart visar sig var en kvinna som slår och misshandlar sin man. När hon senare väntar parets barn bestämmer hon sig för att hon inte vill ha Michael som far till barnet, varpå hon kidnappar pojken och försvinner.

Naket och självutlämnande berättar Michael Alonzo om hur han av sonens mamma blir fråntagen rätten att träffa sin son. Och vi får därefter följa den svåra kampen för att få honom åter."

Det här är en bok som verkligen berör mig. Jag vet ju att det är så här, att männen aldrig kommer bli jämlika så länge jämlikheten alltid ska vara på kvinnornas villkor. I föräldraskapet är det en enorm ojämlikhet, där männen ständigt drar det kortaste strået. I en vårdnadstvist anses alltid kvinnan vara den som är lämpligast att ta hand om barnen, oavsett leverne. Det gör mig riktigt, riktigt förbannad faktiskt! Föräldrar har ALDRIG någonsin rätt till sina barn, men barnen har ALLTID rätt till sina föräldrar (just det: föräldrAR, plural). När ska det bli jämlikt där? När ska samhället inse att det är BARNENS bästa man måste gå efter, inte FÖRÄLDRARNAS bästa?
Jag kan inte låta bli att fundera på hur många barn, ungdomar och vuxna det sitter där ute, som är säkra på att pappan har övergett dem, skitit i att vara en del i deras liv, men där det är mamman som sett till att pappan inte har en chans att få vara en del av barnens liv, hur mycket de än önskar? Jag tror att det finns många, många såna fall. Mannen har kämpat och kämpat till en början men till slut inte orkat längre eftersom samhället anser att kvinnans ord är lag då hon alltid och automatiskt är "den bättre lämpade" till att ta hand om barnen, och då gett upp. Det skulle vara spännande att göra en studie om detta. Kanske en idé till en eventuell D-uppsats för min del?
Boken väcker en hel del tankar kring såväl föräldraskap som jämlikhet som ska vara på kvinnornas villkor när det gäller föräldraskapet. En läsvärd bok!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Michael Alonzo
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2008-06
Antal sidor: 223
ISBN: 9789172321175

2 kommentarer:

Boktokig Eva Boström sa...

Låter som om denna bok gett dig en rejäl läsupplevelse!

Jag tycker också att man borde se till barnets bästa och låta den bo där den har det bäst. Ibland kan jag bli arg över hur man till alla medel försöker låta barnet bo hos sina föräldrar, när barnet uppenbart inte har det bra där. Det är viktigare att barnet får bo med sina föräldrar än att det har det bra. Hur tänker man då?

Anonym sa...

Hej,

Har läst Ge aldrig Upp och får helt klart 5av5 av mig. Läs hans nya roman Spindelmannen. Årets rysare måste jag säga.