tisdag, mars 02, 2010

Säg det inte till någon : ett barndomshelvete i Magdalenatvätterierna - Kathy O'Beirne

"Misshandlad av sin far, våldtagen av präster och utnyttjad av kyrkans tjänare placeras den lilla flickan Kathy i de ökända irländska Magdalenatvätterierna, där hon tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. Det här är boken om hennes liv berättad av en kvinna med ett fruktansvärt livsöde men med en mäktig livskraft.

När Kathy var åtta år spärrades hon in på en uppfostringsanstalt. Där våldtogs hon av en präst. När hon försökte få hjälp flyttades hon istället till ett psykiatriskt sjukhus. Men övergreppen fortsatte och hon gavs dessutom stora mängder läkemedel och elchocker.

Efter en tid skickades hon till ett av de många Magdalenatvätterier som katolska kyrkan under hela 1900-talet drev på Irland. Här tvingades tusentals flickor utföra slavarbete under ohyggliga förhållanden. De hindrades inte bara från att ha kontakt med omvärlden, utan utsattes också för grymma bestraffningar och sexuella övergrepp av såväl personalen som besökare. Kathy föll offer för en av dessa våldtäktsmän och födde bara några veckor före sin fjortonårsdag en dotter. Flickan led av en svår sjukdom men levde tills hon var tio år och var det enda ljuset i Kathys dystra liv.

Kathy OBeirne har trätt fram för att berätta den upprörande historien om sitt liv i hopp om att det kan hjälpa andra som överlevt övergreppen på institutionerna."

Det här är en ohygglig historia, som drabbat alldeles för många unga flickor och kvinnor. Det är svårt att tro att det inträffat relativt nyligen (sista Magdalenatvätteriet lades ner så sent som 1996). Det låter som något som inträffade under medeltiden när man inte visste bättre.
O'Beirne berättar om de plågsamma händelserna som inträffade i såväl hemmet som på de olika anstalter hon skickades till.
Att det verkligen inte fanns en enda vuxen människa av alla dessa på alla dessa ställen, som reagerade och gjorde något, det är verkligen ett mysterium. Alla kan ju inte ha tyckt att de gjorde bra saker med dessa barn och ungdomar.
Boken är smärtsam att läsa, men inte tillstymmelsevis så smärtsam som O'Beirnes upplevelse var!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Kathy O'Beirne
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 223
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789170026324

1 kommentar:

Toffs sa...

Ooh, den boken är riktigt bra! Det sjuka är att irländarna inte gjorde nånting heller, fastän de visste vad som försiggick bakom tvätteriernas portar.. jag frågade även en "infödd" om hon visste när de sista tvätterierna las ner, hon sa 1976, det tror jag inte ett skvatt på...Den här boken borde alla läsa tycker jag också!