måndag, juni 28, 2010

Baddaren - Emma Hamberg


"På den lilla ön Hjortholmen mitt i Vänern tronar ett gammalt 1700-tals slott. Det är en magisk miljö i förfall: kolonner i marmor, stora salar, pool i mosaik, garderober fulla med krinoliner, ett igenvuxet orangeri och en slottsträdgård som en gång i tiden måste ha varit magnifik.

I detta slott bor äkta paret Pelle och Maja Hannix. Han - en framgångsrik skulptör, uppskattad världen över. Hon - Pelles före detta elev som aldrig lyckats slå igenom som konstnär.

Ett brinnande missnöje växer i Maja. Hon är innerligt trött på att inte kunna försörja sig själv, att känna sig livegen och bli klappad på huvudet. Det till synes behagliga livet på slottet har blivit ett fängelse. Men så läser hon ett reportage om simskolor, som inspirerar henne. Maja startar en simskola för vuxna, där hon drömmer om hur spännande möten mellan olika kulturer och människor uppstår under de veckor eleverna kommer och bor på slottet.

I verkligheten kommer det tre personer - kulturjournalisten Karin, trädgårdsmästaren Jens och tonårskillen Alex. Tre ensamma människor med hemligheter bakom sina skyddande skal som de vill dölja till varje pris.

Simskolan blir inte alls som någon av dem hade tänkt sig. De två varma sommarveckorna förändrar livet totalt för dem allihop."

Det här är en perfekt sommar- och semesterbok. Det är en varm, trots oroligheterna, känsla genom hela boken.
Man får följa huvudpersonerna och deras sommar, där de får tampas med inte bara problem de har idag, utan även mot saker som hänt många år tidigare, men som plötsligt kommit upp till ytan.
Den här boken känns som lite djupare än tidigare böcker av Hamberg. Inte så att man behöver ägna sig åt vidare mycket tankeverksamhet, men här går hon lite djupare in i sina karaktärer, vilket jag gillade väldigt mycket. Man möter karaktärerna på ett helt annat plan än man gjort i tidigare böcker då jag känt att karaktärerna varit väldigt ytliga och ganska intetsägande till och från. Så är det alltså inte i den här boken. Dessutom är det vitt skilda karaktärer som möts i den här boken.
(boken är ett recensionsexemplar från förlaget)

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2010-06-16
ISBN: 9789164202895

Inga kommentarer: