torsdag, juni 17, 2010

Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist

"Lilla Stjärna är berättelsen om två flickor.
Under en svamputflykt hittar svensktoppsartisten Lennart ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. Han räddar flickan till livet och hennes första skrik gör honom stum. Ur den lilla kroppen stiger en serie perfekt träffade toner. Han tar med flickan hem och gömmer henne i källaren. Hennes obefläckade musikalitet ska ge hans liv mening.
Hon är Flickan med den gyllene håret.
Vid samma tid föds en annan flicka i en mellansvensk stad. Hennes liv rymmer inte många glädjeämnen. Hon upplever sig själv som grå och alldaglig med få begåvningar och ännu färre vänner. Hon tröstar sig med elaka hyss och trollande på olika nätforum.
Hon är Den andra flickan.
Så småningom korsas de två flickornas vägar. En brinnande vänskap växer fram, med förödande konsekvenser för alla som kommer i dess närhet.
Lilla Stjärna är en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Hur långt är du villig att gå för den du beundrar över allt annat?
I Lilla Stjärna för John Ajvide Lindqvist ännu en gång in skräcken i ett vardagligt, samtida Sverige. Unga människor i en värld av bortvända vuxna försvarar sig med vad som finns till hands. Eldrivna verktyg, om så krävs. Det är hans mörkaste bok hittills och både känsliga läsare och älskare av Allsång på Skansen varnas."

Det här är en bok som verkligen kännetecknar Lindqvist. Boken är tidvis väldigt surrealistisk, men ändå skulle det här kunna hända i vårt land.
Jag kom snabbt in i boken och hade svårt att lägga ifrån mig boken, men efter halva så blev jag sugen på att läsa något mer lättsmält och då fick den här boken ligga vilande ett tag. När jag tog upp den igen var det inga problem att komma in i boken igen, och känslan som hade infunnit sig där jag avslutade boken, var genast tillbaka.
Gillar man Lindqvists andra böcker (eller om man gillar Stephen King) så kommer man definitivt att gilla det här också.
(Boken är ett recensionsexemplar från förlaget)

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 446
Utgivningsår: 2010-04-19
ISBN: 9789170374036

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Det här är din hemliga bokvän!

Vad kul att kika runt här. Men oj vad mycket du läst de senaste åren! Kommer att bli klurigt att komma på nåt passande att skicka.

Ango sa...

Anonym:
Hej! Vad roligt att få ett par rader från dig ;).
Ja, jag har läst mycket de senaste åren, men jag är vääääldigt lätt att göra glad och nöjd ;). När det gäller böcker så har jag inga stora krav, och jag gillar när mina bokvänner överraskar mig med böcker jag kanske inte hade läst om jag inte hade fått dem.
Återkommer med svar på frågorna så snart jag hunnit med att läsa och svara på dem!