lördag, juli 24, 2010

Fem söker en skatt - Enid Blyton


"Femgänget närmade sig Kirrinön. Mitt på ön reste sig slottsruinen. Trasiga valv och halvt nerrasade torn och murar var allt som fanns kvar av byggnaden, som en gång i tiden hade varit ett imponerande slott. Nu bodde bara kajorna i det och på murkrönen och tornen satt måsarna i flockar.
"Det ser hemskt mystiskt ut", sa Julian. Det skulle vara roligt att gå i land och titta på det. Och tänk vad kul om vi kunde övernatta på ön!" Men hade de anat vad de skulle råka ut för hade de nog aktat sig för den gamla slottsruinen."

Ännu en bok i barn- och ungdomslitteraturkursen. Det här är en klassiker. Det är Blytons första bok om de 4 barnen och hunden.
Boken skrevs redan 1942, men har översatts i nya versioner många gånger sedan dess, vilket gör att vissa fraser kan vara annorlunda beroende på vilken av översättningarna man läser. Den jag läste var från 1979 och tillhör de senare översättningarna.
Det här är spännande och det är böcker som fortfarande funkar att ge till barn idag. Jag reagerade visserligen över vissa saker i boken som att mamman och pappan i början av handlingen meddelar sina tre barn att föräldrarna visst glömt meddela att de ska fira semestern ensamma i år, men eftersom barnen är så stora så är det inga problem för dem att klara sig själva (barnen är 10, 11 & 12 år). Det är lite skillnad i mogenhet, krav och förväntningar så här 70 år senare. Nu får ju barnen åka till sin kusin, och det är där handlingen utspelar sig.
Det var väldigt roligt att läsa om fem-gänget igen. Det var många år sedan sist, och just den här hade jag inte läst förut.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Enid Blyton
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 176
Utgivningsår: urspr. 1942
ISBN: 9789179406776

Inga kommentarer: