tisdag, juli 12, 2011

Svart som natten - Ann Cleeves (CD)


"Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstående mamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne: det är grannflickan Catherine Ross, som tillsammans med sin pappa nyligen flyttat till Shetlandsöarna från England. Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla, men en av dem är en mördare. Vem?"

Den här boken var också kurslitteratur och skulle faktiskt till viss del jämföras med En studie i rött som jag skrev om tidigare. Lite kul att jämföra eftersom böckerna har över 100 år mellan sig.
Det här är en brittisk deckare, och sådana har jag ju så svårt för. Jag vet inte riktigt vad det är, men jag klarar inte av att titta på dem och inte riktigt att läsa dem heller.
Boken är inte jättespännande, men inte "ospännande" heller. Från mitten och framåt är den faktiskt rätt bra, men innan det är den mest ganska seg, tyvärr. Jag hade gett upp den om det inte hade varit för att jag var tvungen att läsa ut den helt! Som tur är så blev ju boken bättre på slutet, så det kändes inte helt meningslöst att läsa den.

Betyg:
3
av 5

Bokfakta:
Författare:
Ann Cleeves
Förlag: Bonnier audio
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Antal CD: 10
Utgivningsår: 2007-03-01
ISBN: 9789179535537

Inga kommentarer: