söndag, augusti 31, 2008

Efter attentatet - Yasmina Khadra


"Amine, en israelisk kirurg med palestinska föräldrar, har alltid vägrat att ta parti i konflikten mellan palestinier och israeler. Det viktiga i hans liv är hans arbete och hans fru som han avgudar. Fram till den dagen då en självmordsbombare spränger en restaurang i centrala Tel Aviv. Många dör, ännu fler blir skadade och förödelsen är total. Amine opererar oavbrutet hela dagen för att rädda liv. När han slutligen kommer hem vid midnatt, blir han återkallad till sjukhuset där hans vän Naveed, en högt rankad polistjänsteman, väntar på honom och som ger honom det ödesdigra beskedet. Amin måste inte bara identifiera sin fru Sihems vanställda kropp, han får även beskedet att hon är den misstänkta självmordsbombaren."

Det här är en väldigt bra, och välskriven bok om ett allvarligt ämne, självmordsbombare.
Författaren går in och försöker beskriva vad som kan driva en person till att bli självmordsbombare, och hur omgivningen reagerar när de får veta.
Hela handlingen utspelar sig i enormt komplex miljö, miljö vi bara kan fantisera om hur det är att leva i. Under hela handlingen lyckas författaren med konststycket att hålla politiska åsikter och fakta utanför, och koncentrera sig på känslor kring alla inblandade.
Mycket läs- och tänkvärd bok!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Yasmina Khadra
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 223
Utgivningsår: 2007-04
ISBN: 9789150107937
Skicka en kommentar