söndag, augusti 31, 2008

Vem snodde osten? - Spencer Johnson



"Vem snodde osten har länge toppat världens bestsellerlistor. Det är en insiktsfull och roande berättelse om hur vi kan lära oss att tackla förändringar i arbetsliv och privatliv. Boken berör viktiga livsfrågor som vi alla ställs inför, oavsett ålder."

Det här en en snabb- och lättläst bok om hur man kan göra och tänka för att tackla förändringar i livet. Lite banal, torftig och fruktansvärt amerikansk i mitt tycke. Inte någon av de bättre böckerna på området som jag har läst, men visst den fyller sin funktion eftersom man lätt kommer ihåg historien om Sniff, Snabb, Suck & Stön som letar efter Osten.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Spencer Johnson
Förlag: Brain books
Utgivningsår: 2000
Antal sidor: 93
ISBN: 9789189250437

1 kommentar:

Anonym sa...

Denna boks stora brist är att den moraliska dimensionen saknas. Det handlar bara om att jaga ost.

På omslaget till boken kan läsas att New York-börsen (!) använder sig av boken.

Därmed är fortsättningen på boken given. Den borde lämpligen handla om hur Sniff och Snabb hittar Ostmaskinen. De klurar snabbt ut att för att få så mycket bonusost som möjligt att stoppa i egna fickor, så gäller det att tillverka så mycket ost som möjligt. Därför sätter man igång att vid tillverkningen blanda ut osten med sånt som är oätligt. Ja t.o.m. gift blandas i.

De som äter av den dåliga osten blir mycket sjuka. Många dör, bl.a. bröderna Lehman, och en av världen största möss, AIG räddas i sista stund av den amerikanska regeringen. Även SEB och Swedbank har smakat på osten, men den svenska finansministern förklarar att de skall räddas till varje pris.

Hela händelsen kom att kallas: "Den stora OSTKRISEN"...