torsdag, augusti 24, 2006

En spricka i kristallen - Cecilia von Krusenstjerna"I Suss familj har framgång och makt alltid varit självklara attribut. I bakgrunden tronar en dominerande morfar och i Suss egen familj styr en kylig mor. Men det är runt den dyrkade fadern, den framgångsrike företagsledaren, som allting kretsar.

Suss växer upp som den felande länken i denna utifrån sett lyckade familj där fasaden aldrig får flagna och där sammanhållningen är A och O. Snärjd i dess garn har hon som vuxen haft svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och med sin nya. Det hela utvecklar sig efterhand till en kraftmätning där Suss till slut tvingas välja."

Författarinnan Cecilia von Krusenstjerna ska i den här boken beskriva sin egna uppväxt i familjen Gyllenhammar (Cecilia hette tidigare Gyllenhammar), huruvida det stämmer eller inte vet jag inte.
Boken är en skrämmande skildring av en rik familj där pappan är VD för ett stort företag, mamman har en egen karriär och sysslar med mycket välgörenhet. Barnen passas övervägande av barnflickor och annan personal i hemmet. Varför familjen över huvud taget valt att ha barn är en gåta. Kanske för att man "ska" ha det.
Hemmet är kärlekslöst och hela tiden ska man tassa på tå för varandra.
En mycket välskriven bok som återigen får mig att fundera på hur viktig karriären egentligen är. Är karriären, pengarna och statusen verkligen så mycket viktigare än familjen (barnen)?

Bokfakta:
Författare: Cecilia von Krusenstjerna
Förlag: Månpocket
Utgivningsdatum: 2005-05
ISBN: 9170012547
Sidor: 260

Inga kommentarer: