måndag, augusti 28, 2006

Skam - Karin Alvtegen


"Maj-Britt är 55 år och gravt överviktig, har sedan 30 år vägrat lämna sin lägenhet. Med hjälp av mat och tv har hon lyckats förtränga hela sitt förflutna. Monika, 38, är en ambitiös chefsläkare som försöker fylla sitt känslomässigt tomma liv med yttre framgång. Till det yttre är de båda kvinnorna så olika som två människor kan vara. De har dock en sak gemensamt - den ständiga flykten från sina inre demoner. Ett brev och en tragisk olycka återuppväcker onda minnen som till slut tvingar dem att konfrontera det de gjort allt för att glömma. Men det är först när de båda främlingarna möts som allt ställs på sin spets: Går det att försonas med det förflutna, med skulden och skammen? Eller måste något offras på vägen?Karin Alvtegens fjärde bok Skam är en spännande och omskakande skildring om rädslans makt, om sträng religiös uppfostran och förbjuden sexualitet. Och om den största skammen av dem alla: Att aldrig ha känt sig älskad."

Vilken underbar bok! Att få följa Monika och Maj-Britt i deras kamp mot döden (på olika sätt) och följa deras kamp mot det fängelse de själva valt att leva i.
Det får mig osökt att genast leta efter mitt egna fängelse, och visst finns det där. Känslor, som kanske är helt obefogade, som gör att man kanske inte kan/vill leva livet fullt upp. Tankarna man inte vill tänka som kommer när man minst anar det!
Boken är den typen som man sträckläser. Börja inte läsa den om du inte har tid att läsa ut den!
Betyg: 5 av 5

Bokfakta:
Författare: Karin Alvtegen
Förlag: Anderson Pocket AB
ISBN: 9185567000
Genre: Deckare & Thrillers
Antal sidor: 500
Utgivningsår: 2005-09 (Pocket: 2006)

Inga kommentarer: