lördag, augusti 16, 2008

Kärlekens historia - Nicole Krauss

"I en sliten lägenhet i Brooklyn bor Leo Gursky. Han är gammal, trött och ensam. Varje kväll knackar han i värmeledningen för att meddela grannen i lägenheten ovanför att han lever. I rockfickan har han en lapp där det står: MITT NAMN ÄR LEO GURSKY JAG HAR INGEN FAMILJ VAR SNÄLL OCH KONTAKTA PINELAWKYRKOGÅRDEN JAG HAR EN PLATS DÄR I DEN JUDISKA DELEN TACK FÖR HJÄLPEN.
Åttio år har gått sedan han föddes i den lilla polska staden Slonim. Där växte han upp och där fanns Alma. Om sin kärlek till henne skrev han i Kärlekens historia. Så kom kriget. Alma skickades till Amerika och själv var han tvungen att gömma sig undan nazisterna. Sitt manuskript lämnade han till en vän att ta hand om till dess kriget var över.
Vid krigets slut är Leo den ende i sin familj som överlevt. Han tar sig till USA och söker upp Alma. Hon är nu gift och har barn eftersom hon trott att Leo är död. Och vännen som har tagit hand om Kärlekens historia hörs aldrig mer av. Leo Gursky har förlorat både sitt livs kärlek och sin bok om den. Han blir kvar i New York, och så går åren.

I New York bor den fjortonåriga Alma Singer. Sitt namn har hon fått efter huvudpersonen i en bok med titeln Kärlekens historia som hennes pappa hittade i ett antikvariat i Buenos Aires en gång för länge sedan. Pappan är nu död och Alma tycker att det är hög tid att hennes mamma slutar att vara ledsen och träffar en ny man. En dag får Almas mamma ett brev från en okänd man som ber henne översätta boken Kärlekens historia från spanska till engelska. Alma ser det som ett tecken. Vem är denne mystiske man och varför är han så intresserad av just den här boken? Är han den som ska göra hennes mamma glad igen?"

Det här är en väldigt speciell och ganska lågmäld bok. Handlingen är egentligen inte märkvärdig, men ändå fängslar och drar boken. Man vill läsa och läsa.
Ingen bok som sätter sig och sitter kvar efteråt, men ändå som sagt en bok som man får svårt att lägga ifrån sig. Allt tack vare författarinnans förmåga att skriva!

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare:
Nicole Krauss
Förlag: Brombergs
Antal sidor: 344
Utgivningsår: 2006-08
ISBN: 9789185251742

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den här boken verkar ju jättebra! Precis en sån bok som jag skulle fastna för när jag läser handlingen. Den här måste jag leta upp... :)

Anonym sa...

Låter som en story jag skulle gilla. Tar och skriver opp den på vill-läsa-listan. ;.)