torsdag, augusti 28, 2008

Sarahs nyckel - Tatiana de Rosnay


"Juli 1942: Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer

Maj 2002: Inför 60-årsdagen av Vel' d'Hiv ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv."

Den här boken är fiktiv, men handlar ändå om en verklig händelse; Vel' d'Hiv, en velodrombana i Paris som i juli 1942 kom att bli "hem" till flera tusen judar som skulle skickas vidare till gaskamrare, eller arbetsläger som de kallade det.
Vi får följa en flicka, Sarah, som är jude och som hamnar på Vel' d'Hiv med sin mamma och pappa, medan hennes lillebror fortfarande är kvar i deras lägenhet, gömd och inlåst i deras hemliga gömställe.
Berättelsen är skrämmande, djup och ryslig, och skulle mycket väl ha kunnat hänt.

Parallellt får man följa den amerikanska journalisten som ska skriva en minnesartikel om denna del av Frankrikes historia, som ingen riktigt vill minnas.
Dessa båda historier vävs samman och man blir berörd av båda. Boken är välskriven och författarinnan kan trollbinda läsaren redan från start.

Slutet på boken känns lite banalt och förutsägbart, men det är helt ok, för resten av boken är så otroligt bra!

Betyg:
5
av 5

Bokfakta:
Författare:
Tatiana de Rosnay
Förlag: Bazar Förlag AB
Utgivningsår: 2007
Antal sidor: 388
ISBN: 97891702812972 kommentarer:

Yansor sa...

thank you very much !
Tatiana de Rosnay


http://www.sarahskey.com/

Kerstin sa...

Den här boken står på min önskelista. Den har inte kommit till biblioteket ännu och jag har lovat mig själv att inte handla från Adlibris än på ett tag =)
/Kerstin