lördag, mars 28, 2020

Jag dog och fick liv igen - Dennis Westerberg


"Jag visste precis vad som väntade. Tåget skulle dyka upp vid åkerns slut och sedan närma sig, först som ett sött modelltåg och sedan som en monstruös stålbest. Smack. Jag skulle inte känna någonting alls. Så skönt. Det var precis det jag önskade. Jag hade känt tillräckligt. Men då dök Johanna upp, Johanna K. Som en viskning. 
Jag dog. Och fick liv igen. 

Jag dog och fick liv igen är en berättelse om Mia, 16 år, som lider av självmordstankar, och Johanna, 21, som äntligen kommit ur det helvete hon levde i under många år en vardag full av ångest och panikångestattacker och med återkommande perioder av depression.    
När Mia står på tågspåret, redo att ge upp allt för att slippa känna ångesten hon bär på, möter hon Johanna. Som en viskning träder hon fram ur mörkret och får Mia att kliva av spåret. Johanna ger Mia en axel att luta sig mot, men hon erbjuder också något annat. Något som vänder hela Mias värld upp och ner. Som får henne att omvärdera allt hon trodde var sant.
Boken bjuder på ett hoppfullt budskap. Bortom den fängslande berättelsen om Mia och Johanna döljer sig nämligen en väl bevarad hemlighet tills nu om hur vi människor snabbt kan slippa ifrån det som plågar oss psykiskt, vad det än är. Jag dog och fick liv igen är en sann guide till välmående."

Det här är en bok som både är en berättelse om psykisk ohälsa, men också en bok med redskap som man kan använda sig av om man mår dåligt. Redskapen är subtilt invävda i boken, men ändå så tydliga att man inte kan missa dem.
Jag som älskar psykologi och har en hel del utbildning i ämnet, tyckte det här var en superbra bok som man absolut kan tipsa ungdomar som mår dåligt, att läsa, eller ännu hellre lyssna på. En av uppläsarna är Therese Lindgren, som inte bara har en bra röst att lyssna på, utan även är populär hos många.

Mycket i boken påminner om ACT (acceptment commitment theory) som jag är utbildad i. Det handlar om acceptans, att en tanke är just en tanke, inte en nödvändig sanning.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Dennis Westerberg
Förlag: Ehrling Publishing AB
Uppläsare: Therese Lindgren & Nicole Falciani
Utgivningsår: 2019-06-01
Speltid: 6 h 22 min
ISBN: 9789188375636

Inga kommentarer: