tisdag, december 04, 2007

Bokfemman v. 49

Nu har jag inte varit med på bokfemman på ett par veckor, av den enkla anledningen att temat för veckan inte har funkat med mig. Vecka 47 handlade det visserligen om deckare och DET har jag ju läst många, men jag orkade inte ransonera ner mig till bara 5. Förra veckans tema var Fantasy, och DET har jag ingen läserfarenhet alls av. Det bästa jag kan prestera där är när jag i början av tonåren försökte läsa J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen, men jag läste inte ens halva innan jag tröttnade. Inget tema för mig alltså.
Nu är jag tillbaka, och ska försöka presentera min femma den här veckan.

Temat för veckans Bokfemma är "mamma". Välj fem böcker som du associerar med ordet.

 • Tätt intill dagarna - Mustafa Can
  Den här boken är en enda stor hyllning till en mamma. En underbar bok, som är finstämd och en kärleksförklaring till den kvinna som bar och födde Mustafa Can.

 • Att bli mamma till sin mamma - Maj Fant
  Den här boken är det många, många år sedan jag läste, men det är en ständigt aktuell bok. Att som barn kämpa med och mot sin förälders åldersdemens. Fant beskriver de våndor både hon och hennes mamma går igenom, och Fant beskriver på ett fint sätt kärleken till en mamma.

 • Bröderna Lejonhjärta - Astrid Lindgren
  Den här boken är med av två skäl, dels för mammorna i boken och dels för att den påminner mig om min mamma, när vi var och såg en teaterföreställning av just Bröderna Lejonhjärta (och att det här var min absoluta favoritbok i barndomen).

 • Mamma sa att jag var sjuk - Julie Gregory
  Den här boken behandlar Münchhausen by proxy, ett syndrom som drabbar främst mödrar. Det är en skrämmande bok, om en mamma som utåt är väldigt rädd om sin dotter, men som på insidan hittar på den ena sjukdomen efter den andra som dottern har.

 • Ett barn blir till - Lennart Nilsson
  En lite annorlunda bok i min bokblogg. Det finns många, många mödrar (och fäder) runt om som har läst och tittat i Lennart Nilssons fantastiska bok med dessa otroliga bilder från livet i livmodern.
  Jag läste den när jag väntade äldsta dottern, men har bläddrat och tittat i den många, många gånger efter det.


Det var min femma den här veckan. Ett jätteroligt, men svårt som vanligt, tema!
Hur ser din femma ut?
Skicka en kommentar