tisdag, december 25, 2007

Den döende dandyn - Mari Jungstedt

"En vinterkall söndagsmorgon hittas en mördad man upphängd till allmän beskådan i en port i Visby ringmur. Offret är den väl ansedde konsthandlaren Egon Wallin som dagen före haft en succéartad vernissage där en litauisk konstnär visat sina verk.

Kommissarie Anders Knutas och hans kolleger undersöker fallet och finner att Egon Wallin stod i begrepp att lämna sitt gamla liv; sin hustru sedan tjugo år, galleriet och bostaden på Gotland. I största hemlighet hade han förberett sitt uppbrott. Vart var han på väg och varför?

När en stöld av konstnären Nils Dardels berömda målning "Den döende dandyn" inträffar i Stockholm blottläggs tydliga samband med mordet på den gotländske konsthandlaren och mediaintresset blir enormt. TV-reportern Johan Berg går sina egna vägar för att söka fakta. Han är något avgörande på spåren utan att se konsekvenserna av sin våghalsiga framfart. Relationen med gotländskan Emma Winarve äventyras -- men också deras lilla dotters liv.

I de eleganta konstsalongerna rör sig en iskall mördare - oberäknelig och närmare än någon kan ana."

Det tog lite tid att läsa den här eftersom det kom julstök och annat emellan. Jag hade gärna streckläst boken...
Den här känns något rörigare än Jungstedts tidigare böcker. Det är fler personer involverade, och det är komplicerade släktband som ska redas ut. Personerna är släkt på ett eller annat sätt och det gäller att hålla koll på hur de är släkt.

Boken bjuder på en och annan överraskning vad gäller Karin och Johan och Emma bl a.
En klart läsvärd bok som även visar Gotland på vintern.

Betyg:
4
av 5

Bokfakta:
Författare:
Mari Jugstedt
Förlag: Albert Bonnier förlag
Antal sidor: 353
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789100111113
Skicka en kommentar