lördag, december 29, 2007

Otryggare kan ingen vara - Bengt-Åke & Agneta Cras

"Otryggare kan ingen vara är den lika skakande som sanna berättelsen om tre syskon som tvingas växa upp med en mamma som inte kan ta hand om sig själv och än mindre dem. Mitt i det svenska välfärdssamhället lever dessa barn i en otrygghet som gränsar till det ofattbara. De är helt utlämnade åt mammans ansvarslösa beteende och hennes lika omdömeslösa val av män. Fadern till den äldsta dottern, försvinner snart ur bilden och pappan till de båda yngre sönerna hamnar på anstalt efter att ha dömts för hustrumisshandel och skadegörelse. Sedan följer en rad styvfäder, av vilka en har mördat sin hustru och sina två barn bara ett par år innan han flyttar in. En annan gömmer ett laddat gevär i lägenheten och misshandlar både mamman och barnen. Det är en uppväxt fylld av alkohol, knark, misshandel, mobbning, svält och hot. Dottern tvingas som liten flicka ta hand om både hushållet och sin berusade mamma. Äldste sonen, som lider av en cp-skada, får i tonåren uppleva hur hans mamma stjäl hans pensionspengar och låter honom svälta. Och yngste sonen blir tidigt kriminell och narkoman och avlider endast 25 år gammal i en bilolycka."

Det här är ännu ett tragiskt och hemskt familjeöde som berättas av paret Cras.
Jag såg Helena och Tomas i en intervju på TV för en tid sedan, men insåg inte att den här boken handlade om just dem.
Jag förfasades över vad de berättade, samtidigt som jag kände igen vissa delar av deras barndom från min egna.

Boken behandlar Helena och Tomas berättelse, och det är bara de två man har fokuserat på. Man har kompletterat deras berättelser med journalanteckningar från sjukhus och soc.
Det är skrämmande att se hur soc gång på gång undvikit att göra vad de borde ha gjort; omhändertagit barnen.
Trots, eller kanske tack vare, den hårda tillvaron Tomas och Helena (och även Mattias) hade som barn, har de blivit starka och ansvarstagande människor som har utbildat sig till socionomer. Jag är säker på att de kommer att göra ett fantastiskt jobb i sina framtida proffessioner!


Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Bengt-Åke & Agneta Cras
Förlag: Lind & Co förlag AB
Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789185801169
Skicka en kommentar