onsdag, december 05, 2007

Johannas modiga idé - Katarina Frankel

"Vem är modigast, den som gör farliga saker utan att vara rädd eller den som gör det hon eller han är mest rädd för att göra? De flesta brukar tycka att den som känner rädsla men övervinner den är modigast och det är precis på det sättet Johanna är modig.

Johanna är tolv år och som ungdomar är mest: hon bor med sin mamma och pappa, storebror och lillasyster och en hund, hon går i skolan där hon har vänner och fiender och en hemlig kärlek. Men en sak skiljer Johanna från andra ungdomar: hon har ett funktionshinder. Johannas modiga idé är en berättelse om vad som kan hända när några ungdomar bestämmer sig för att satsa allt på att själva försöka förändra sin situation. Med hjälp av några förstående vuxna, men främst drivna av sin vilja att bli sedda som sig själva och inte som sina samlade symptom lyckas Johanna och hennes vänner ändra sina skolkamraters hållning. Det krävs mod, inte minst av Johanna som tar initiativet till alltihop och som vågar påstå att det som ter sig som vardagliga tråkningar faktiskt har att göra med något så stort som mänskliga rättigheter.

Precis som i sin första bok, Nästan ikapp trots handikapp, utgår författaren från sina egna erfarenheter som funktionshindrad när hon beskriver vad det innebär att ständigt bli betraktad som ett problem istället för en mänsklig möjlighet. Utgångspunkten är intervjuer som författaren har gjort med ungdomar som har olika typer av funktionshinder om deras erfarenheter, glädjeämnen och vardagsproblem.

Johannas modiga idé är en efterlängtad bok för alla med funktionshinder och alla som vill förstå funktionshindrade ungdomars situation. Den bygger på fakta men använder litteraturens möjligheter att visa hur det man verkligen vill kan bli verkligt. Den är skriven med en vuxens perspektiv men med verklig respekt för ungdomars känslor och erfarenheter."

Den här boken är väldigt intressant, även för mig som vuxen utan funktionshinder. I den verklighet vi lever i finns det massor av barn och vuxna med dolda handikapp. För att förstå varför de beter sig som de gör, måste vi kunna se bortom beteendet. Tyvärr är det långt ifrån alla som klarar av det. Det är "lättare" att kalla någon dum, elak, korkad eller besvärlig istället för att ta reda på VARFÖR denne någon beter sig som den gör.
Den här boken lyfter fram tankar och känslor hos barn och ungdomar som bär på dolda handikapp och olika funktionshinder. Det rör sig om damp och ADHD och synnedsättningar t ex.
Boken är en ungdomsbok, och därför är språket anpassat därefter. Jag tycker att boken är väldigt bra och beskrivande och passar även för vuxna att läsa.
Författarinnan skriver utifrån egna erfarenheter av funktionshinder vilket gör att boken känns trovärdig!
Boken får ett högt betyg för det viktiga temat!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Katarina Frankel
Förlag: Kabusa böcker
Antal sidor: 253
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789189680692
Skicka en kommentar