onsdag, juli 16, 2008

Sommarbarn - Katerina Janouch (Mp3)


"Prag på sextiotalet är en levande, myllrande stad. Här växer Katia upp i en kärleksfull familj med många vänner. Dagarna fylls av lekar och de oändliga somrarna tillbringas på landet hos en älskad farmor. Livet är ljust och sorglöst.

Men tillvaron förändras när sovjetmakten intar landet 1968. Katias pappa kämpar mot den nya regimen och tillvaron blir otrygg, med säkerhetspoliser och avlyssnade telefoner. Livet blir mörkt och tungt allvar.

Tjeckoslovakien förvandlas till ett land där de inte längre är välkomna. Familjen tvingas lämna det gamla livet bakom sig och hamnar så småningom i Stockholm. Där, i den grå betongförorten, blir utanförskapet smärtsamt tydligt. Den elvaåriga Katia utsätts för mobbing och får kämpa för att accepteras av de andra barnen. Vändpunkten kommer under några sommarveckor hos en familj på landet där hon ska få chansen att bli svensk på riktigt.

Sommarbarn är en fängslande berättelse om hur en flickas liv förändras dramatiskt. Hon tvingas lämna allt som är henne kärt och bekant för att ge sig ut i det okända. Boken berättar om livet som invandrare i Sverige, den kluvenhet som det innebär att ha en annan historia och samtidigt förväntas anpassa sig till ett nytt språk, nya traditioner och ett nytt sätt att leva."

Det här är en varm, kärleksfull, gripande och kritisk skildring av hur ett barn upplever flytt från hemland till två andra länder.
Relationerna till familjen är varm, trots de hårda ord som sägs ibland, men självklart reagerar en 10-åring starkt på ett uppbrott från sin invanda miljö.
Skildringarna av socialkontoren på 1970-talet är väldigt talande i sig. Jag har vänner som också invandrade till Sverige under den här tiden och deras beskrivningar är väldigt lika de som Katerina har.
Jag gillar berättelsen som griper tag och förargar, förfasar och förundrar.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Katerina Janouch
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2007
Speltid: 8,5 h
Uppläsare: Anna Parrow
ISBN: 9789164221148

Inga kommentarer: