tisdag, april 27, 2010

Du är en gräslig man, Herr Grums! - Andy Stanton


"Herr Grums är en riktig plåga som hatar barn, djur, nöjen och kokta majskolvar. Den här boken handlar enbart om honom. Och om en ilsken älva som bor i hans badkar, och en liten flicka som heter Polly och en elak slaktare som älskar att smida otäcka planer tillsammans med herr Grums. Och om hjältedåd, äventyr, godis och hunden Jack, som Polly måste rädda från ett fruktansvärt öde …"

Det här är en alldeles fantastisk bok! Texten är finurlig och drar med läsaren genom att ställa motfrågor till den som läser. Handlingen i sig är spännande på sitt lilla vis, men det är författarens skrivartalang som gör boken till något fantastiskt!
Även illustrationerna (gjorda av David Tazzyman) är helt underbara. De är blyertsteckningar och dessa teckningar är väldigt härliga. Dessutom har man blyerts kladd lite här och där i boken så den ser lite lagom skitig ut. Helt underbart!
Boken rekommenderas från 8 år, men jag är säker på att jag tyckte den var bättre än vad mina barn gör. Jag har i alla fall krävt av dem att de ska läsa den här fantastiska boken!
Medan jag läste boken märkte jag att jag hörde Astrid Lindgrens röst läsa boken. Insåg att det var för att Stantons skrivasätt påminner mycket och just Astrid Lindgrens sätt. Samma finurliga och pilemariska sätt att beskriva och uttrycka sig i barnböckerna.
(boken är ett recensionsexemplar från förlaget)

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Andy Stanton
Bokförlag: Argasso förlag
Antal sidor: 175
Utgivningsår: 2010-04-14
ISBN: 9789185071838

Inga kommentarer: