lördag, april 24, 2010

Fallen flicka - Christina Wahldén

"Balkongflickor är ett fenomen som man började prata om för ett par år sen. Flickor som dött eller skadats svårt efter att ha fallit ut från en balkong. Var det verkligen så att det var olyckshändelser, eller var det något annat som låg bakom? I Fallen flicka skildras en ung tjejs kamp för att få vara den hon är och för att få leva."

I den här boken får man följa Rona som kommer från Afganistan. Hon är äldsta flickan i familjen och får sköta om alla sina småsyskon. Rona vill utbilda sig till läkare, men hennes pappa vet inte om det. Enligt honom är hennes enda uppgift i livet att gifta sig och passa upp på sin man.
Hedersmord är temat för boken, och man förstår, tyvärr, hur den kommer sluta väldigt tidigt. Det gör inget att man vet det, för boken är väldigt bra ändå. Man fastnar snabbt, som vanligt med Wahldéns böcker, och får svårt att lägga ifrån sig boken.

Wahldén tar upp hedersmordsproblematiken på ett mycket bra sätt, och som västerlänning är det ohyggligt svårt att ens försöka förstå resonemanget kring hedersmord, eller hur döttrarna ens kan påstås skada familjens heder genom att försöka hävda sin mänskliga rättighet!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 175
Utgivningsår: 2009-08-18
ISBN: 9789129671865

4 kommentarer:

Katalina sa...

Den boken ska jag verkligen låna på biblioteket. Har läst boken om pappor som mördar sina döttrar- ruggigt bra tycker jag.

Boktokig Eva Boström sa...

Låter som en bra bok!

Jo, jag håller med om att Bitterfittan var gnällig. Jag var nog själv på ett litet gnälligt humör när jag läste den och då var det ju skönt att läsa om någon som var gnälligare!!!! ;)

Anonym sa...

hej,
ditt paket är färdigpackat och ska skickas med posten imorgon.. ;0)
Hoppas det är något du kan använda.

Din Hemliga Brevvän.

Ango sa...

Anonym:
Jag ser jättemycket fram emot paketet! Jag är övertygad om att jag kommer bli jätteglad för det!

Kram
/Ango