söndag, maj 06, 2012

Simon och ekarna

"Den bygger på Marianne Fredrikssons hyllade roman med samma namn. Den handlar om Simon som växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är väldigt begåvad och mot sina föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt sett inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland.  De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa."

Det här är egentligen en relativt ovanlig svensk film, då det inte finns så många filmer om andra världskriget (som fått uppmärksamhet i alla fall). Det är en lågmäld film som växer ju längre den håller på.
Konflikterna i filmen blir många, men hela tiden får man veta vad dessa konflikter beror på, då det ligger bakomvarande orsaker som inte alltid är så uppenbara.
Filmen är definitivt sevärd, även om jag själv inte riktigt kan stämma upp i den hyllningskör som hyllat filmen. Jag tycker att det är helt ok, men definitivt ingen film man ser för att bli road eller uppmuntrad!

Betyg:
3 av 5

Filmfakta:
Regissör: Lisa Ohlin
Skådespelare: Bill Skarsgård, Helen Sjöholm, Stefan Gödicke, Jonatan Wächter, Jan Josef Liefers, Karl Martin Eriksson, Karl Linnertorp, Erica Löfgren
Speltid: 117 min
DVD-premiär: 2012-04-25
Åldergräns: 11 år

2 kommentarer:

...med näsan i en bok... sa...

Är nyfiken på filmen, mest för att jag har läst boken (för typ 20 år sedan) och älskade den!

Lena sa...

Tyckte att den var ganska okey för att vara en film i denna genre.