torsdag, maj 31, 2012

Min stroke - Jill Bolte Taylor

"På morgonen den 10 december 1996 förändrades Jill Bolte Taylors liv totalt. Den 37-åriga hjärnforskaren drabbades av en kraftig stroke då ett blodkärl brast i vänstra halvan av hjärnan. Inom loppet av några timmar försvann förmågan att tala, läsa, skriva, gå och hennes minne var i det närmaste helt utraderat.


Tiden som följde blev en berg- och dalbana mellan två verkligheter: den euforiska känslan från höger hjärnhalva som styr känslor och kreativitet, och de logiska rationella tankarna från vänstra halvan som talade om för Jill att hon var sjuk och fick henne att söka hjälp i tid.

Det tog åtta år för Jill Bolte Taylor att tillfriskna helt och hållet. Tack vare en otrolig envishet, sin kunskap om hur den mänskliga hjärnan fungerar och inte minst med stor hjälp av sin fantastiska mamma lyckades hon få tillbaka det liv hon en gång hade. Idag anser Jill att stroken var det bästa som kunde hända henne. Genom att tvingas använda sin högra hjärnhalva insåg hon att vi människor kan tillgodogöra oss de känslor av frid och välbehag som den vänstra halvan gör sitt bästa för att trycka ner.

Min stroke tar läsaren med på en fascinerande resa in i den mänskliga hjärnan. Det är både en värdefull hjälp för alla som drabbats av någon form av hjärnskada och ett känslosamt vittnesmål om att djup inre frid är möjligt att uppnå för alla människor, vid alla tillfällen. Boken har i flera veckor legat på topp 10 på New York Times bästsäljarlista för faktaböcker."

Det här är en väldigt intressant bok, inte minst för att den är skriven av en hjärnforskare om sin egen stroke.
Jill beskriver hur hon upplevde sin stroke, och hur hon förändrades av den, inte bara med lekmannatermer utan med beskrivningar av hjärnan och dess funktioner också. Detta tycker jag är oerhört intressant då jag fascineras av hjärnans kapacitet och förmågor.
Jag tror att den här boken har haft viss terapeutisk effekt på Jill själv, då hon har haft möjlighet att verkligen gå igenom vad det var som hände den där morgonen 1996. Jag är också övertygad om att boken kan vara oerhört intressant att läsa för andra som gått igenom en stroke och även deras anhöriga som också går igenom en långsam process av tillfrisknande!

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Jill Bolte Taylor
Förlag: Bra böcker
Utgivningsår: 2009-10-01
Antal sidor: 191
ISBN: 9789170027833

2 kommentarer:

Lena sa...

Känner att detta absolut kan vara en bok för mig. Även om det gått många år sedan min käre son fick sin stroke och även om han idag lever ett relativt bra liv, så kan man ändå ibland känna att vissa saker inte är helt bearbetade. Så det blir nog läsning av denna bok för mig!

Boklysten sa...

Min stroke är helt underbar, tycker jag! Läste den efter att jag själv fått stroke och fick sånt förklarat för mig som inte sjukvården klarade el brydde sig om att förklara. Rekommenderar faktiskt alla att läsa den här boken.