torsdag, januari 03, 2008

Bitterfittan - Maria Sveland


"Sara är 30 år och redan bitter. En riktig bitterfitta faktiskt. Så en dag i januari när allt blir outhärdligt lämnar hon man och barn för en veckas tankepaus på tönt-Teneriffa.Med sig på resan har hon Erica Jongs 70-talsklassiker Rädd att flyga, och hon läser och undrar hur det kunde gå så långt att hon längtar mer efter en hel natts sömn än ett knapplöst knull.Det var ju inte så här det skulle bli. Hon drömde ju bara om kärleken som alla andra.Sara känner sig lurad och bitter när hon tänker på alla kvinnor hon känner som liksom hon dräneras på energi i familjefängelset. Är det ett ofrånkomligt arv i rakt nedstigande led - från hennes rastlösa mammas diskande eksemhänder till hennes eget nervösa duktighetskomplex?"

Oj oj oj, vilken bitter bok! Ja, visst kan kan jag erkänna att jag är en liten bitterfitta emellanåt jag också, men inte sjutton kan jag gå och haka upp mig på samma (ALLA) saker som denna Sara gör.
I mitt tycke förnekar och föraktar Sara sig själv genom att vara så bitter på allt. Istället för att göra något konkret, något kreativt, ägnar hon sig åt massor av mörka tankar, bitterhet och hat. Så kan man ju inte leva, i mitt tycke! Vad Sara verkar ha missat är att hon inte kan förändra någon annan än sig själv...
Visst kan kan jag hålla med om att världen är väldigt ojämlik i både stort och smått, men all ojämlikhet är inte till kvinnans nackdel.
Varför göra sig till det ständiga offret? Varför inte bara göra det bästa av situationen, istället för att ödsla all denna energi på att vara så otroligt bitter på hela världen.

Betyg:
2 av 5

Bokfakta:
Författare: Maria Sveland
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 224
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789170015625
Skicka en kommentar