söndag, januari 06, 2008

Den ryske mannen - Inger Jalakas


"Söndagen den 26 december 2004 hittas en man hängd på Indoeuropeiska Institutets vind i Göteborg. Mannen på vinden visar sig vara institutets professor emeritus Andres Ahava, en est som kom till Sverige som flykting i slutet av andra världskriget.
Samma morgon ringer telefonen hemma hos kriminalinspektör Margareta Nordin. Samtalet kommer från Evert Persson som är i Thailand på semester tillsammans med Margaretas mor Boel. Evert berättar att Khao Lak drabbats av en flodvåg. Han själv är skadad, Boel är försvunnen.
När det ödesdigra telefonsamtalet kom satt Margareta och åt frukost med sin kollega och käresta Camilla Svensson. Strax efteråt kallas Margareta till brottsplatsen på Indoeuropeiska Institutet. Hon åker dit, mot Camillas vilja.
Den tragedi som tsunamin orsakade sätter djupa spår i Margareta. Den påverkar hennes liv på alla plan, professionellt och privat. Hon tvingas ta itu med sitt inre, samtidigt som hon utreder mordet på professor Ahava.
En del människor sörjer och går vidare med sina liv. Andra glömmer aldrig en förlust. Som en cancersvulst ligger smärtan inom dem, växer och väntar på det enda som kan förlösa den: Hämnd."

Den här är lika lättläst, och lika bra som de andra jag läst av Jalakas om Margareta Nordin.
Det enda som känns lite trist är att slutet känns aningen avhugget. Jag skulle gärna velat vad som hände sedan. Vad hände med det andra offret? Det finns flera frågor som inte fick något direkt svar.
Boken är delvis en fortsättning på Sinne utan svek, men man måste inte ha läst den för att följa med i den här. De gånger händelser från förra boken förekommer, har Jalakas beskrivit väldigt bra vad som hände.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Inger Jalakas
Förlag: Normal förlag AB
Utgivningsår: 2007-09
Antal sidor: 208
ISBN: 9789185505210
Skicka en kommentar