onsdag, januari 09, 2008

Ett ufo gör entré - Jonas Gardell

"I Ett ufo gör entré återvänder Jonas Gardell till Juha och Jenny och de andra barnen i Sävbyholm, som vi lärde känna i En komikers uppväxt. 70-tal är på väg att bli 80-tal. Det är kärnkraftsdebattens år, discots och John Travoltas år, punkens och Sex Pistols år. Nu är de 15 år gamla och går snart ut grundskolan. Man åtrår allt som är vuxet, erövrar vuxenvärlden bit för bit: går med en kondom väl synlig för att andra ska tro att man gjort det, smygröker bakom gymnastiksalen, super sig medvetslös på ff-fester och ljuger sig blå om sina sexuella bravader. Man klär ut sig för att likna alla andra, men man kan också klä ut sig för att likna sig själv, för att komma sig själv på spåren."

Återigen beskriver Gardell så träffsäkert hur det kan vara att vara en tonåring som söker sin identitet. Hur man försöker passa in i de mallar andra har skapat, medan man kommer så långt ifrån sig som bara går.
Boken är väldigt rak och smärtsam, och jag kan känna igen en del av de tankar som både Jenny och Juha har. Boken får mig också att le lite åt alla mina egna barndomsminnen från Klippoteket och Guloblå t ex. Samtidigt som jag ler och känner smärta över den övergivenhet de känner, så kan jag inte låta bli att fundera på om mina egna barn kommer känna likadant när de ska gå igenom sin tonår?!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare:
Jonas Gardell
Förlag: Norstedts förlag
Antal sidor: 315
Utgivningsår: 2002-07
ISBN: 9789172632912
Skicka en kommentar