torsdag, januari 24, 2008

I skuggan av ett brott - Helena Henschen

"I skuggan av ett brott bygger på en verklig händelse som ägde rum den 7 mars 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och denna dag förlorade hon sin familj i det som sedan gick till svensk kriminalhistoria som "de sydowska morden". Det inträffade innehöll allt som en riktigt stor skandal ska innehålla: kända personer, ung bråd död och gastkramande detaljer. Tidningsskriverierna fick en genomslagskraft som kan liknas vid morden på Olof Palme och Anna Lindh, och få brott i Sverige under 1900-talet har blivit föremål för samma uppmärksamhet. För de efterlevande har händelsen varit onämnbar eftersom mördaren fanns inom den egna familjen.I sökandet efter vad som ledde fram till denna katastrof har Helena Henschen skrivit en starkt personlig och laddad roman. Där fakta och dokumentation tagit slut har hon låtit dikten ta vid, och genom detta växelspel tecknas en levande bild av tiden, människorna och händelserna."

Det här är en väldigt spännande och tragisk historia som utspelade sig på 30-talet.
Jag hade aldrig hört talas om den här historien tidigare, så det är nog som Henschen tror, att det inte är så laddat att prata om det längre.

Det är oerhört tragiskt, det som hände, men det som är ännu mer tragiskt är att de efterlevande valde att lägga locket på och aldrig prata om det som hänt. Hade man pratat om det hade det nog varit lättare för de efterlevande att förlika sig med händelsen.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare:
Helena Henschen
Förlag: Brombergs
Antal sidor: 253
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789185251414
Skicka en kommentar